Има ли нещо общо между запека, диарията, стомашните болки, депресията,

...
Има ли нещо общо между запека, диарията, стомашните болки, депресията,
Коментари Харесай

Как чревното здраве определя имунитета и цялостният баланс в организма?

Има ли нещо общо сред запека, диарията, стомашните болки, депресията, псориазиса, дерматита и инфаркта? На пръв взор може би не, само че истината е, че тези и доста други положения имат връзка с така наречен микробиом.
Какво съставлява чревният микробиом?
Стомашно-чревният тракт на индивида е дом на над 39 трилиона микроорганизми, известни като " чревен микробиом " или " чревна микрофлора ". Микробиомът се образува още по време на раждането, когато бебето, минаващо през родовия канал, влезе в директен контакт с майчината бактериална флора, която по-късно се заселва в червата му. Затова микробиомът на бременната жена е от извънредно значение за детето.

Добре знае се, че несъответствието на чревните бактерии може да усили риска от синдром на раздразненото дебело черво. При нарушавания в микробиома има нараснал риск от развиване на хронични болести, а организмът става предразположен на вирусни и бактериални инфекции.

В червата е локализиран 80% от имунитета ни В същото време, равнищата на някои хормони спадат и е допустимо да се появят вътрешни възпаления. Небалансираният чревен микробиом има отражение и върху положението на кожата (може е причина за акне, псориазис и др.), а също и върху душeвността ни (90% от хормона на щастието - серотонин се създава в червата), както и върху контролиране на тежестта.
Какво води до нарушение на чревния микробиом и салдото му?
На първо място това е приемът на антибиотици и други лекарства като противозачатъчни, кортикостероиди, противовъзпалителни средства и други Те унищожават огромна част от бактериите в червата и това повлиява отрицателно микробиома. Сред останалите фактори, които имат мощно отрицателно въздействие са несъмнено нездравословно хранене и неприятна хидратация, потреблението на прекалено много алкохол, стресът, наднорменото тегло и други


Как да се грижим за чревното си здраве?
С напредването на медицината проучването на чревния микробиом става все по-достъпно, а някои лаборатории оферират сходни проучвания и дректно до потребителя. У нас едно от водещите проучвания е Микробиомен паспорт от - компанията водач в молекулярните и генетични проучвания у нас с над 10 години опит.

Микробиомният паспорт съставлява разбор на типовете и количеството на микроорганизмите в червата на индивида, съставящи неговия чревен микробиом, като включва определянето на над 1 500 типа бактерии.

Изследването се прави въз основата на фекална проба, която може да бъде взета в домашния условия. От микроорганизмите в нея се изолира и проучва генетичен материал за детекция и установяване на чревната микрофлора. Пробите се изпращат за разбор в лаборатория към Медицинския университет във Виена, Австрия, като за осъществяване на проучването се употребяват най-модерните и надеждни технологии.



Голямото преимущество на проучването е, че при правенето на микробиомния паспорт, можете да получите личен отчет за своя микробиом дружно с лесни за схващане и използване персонализирани рекомендации. Разберете повече за изгодите от проучването Микробиомен паспорт .

Материалът е направен със съдействието на Дженомикс.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР