Има ли недостатъчно кадри в и колко получават за труда

...
Има ли недостатъчно кадри в и колко получават за труда
Коментари Харесай

Липса на медици, тежки дежурства и пренатовареност в Спешна помощ


Има ли незадоволително фрагменти в и какъв брой получават за труда си? За предходната година заплатите в Спешната помощ са се усили сред 30-40%, споделят от КНСБ.

По данни на КТ " Подкрепа " от декември доктор в Спешна помощ към този момент получава съществена заплата от 2600 лв.. Фелдшарите взимат малко повече от медицинските сестри - или 1850 лв. против 1810 лв.. Възнагражденията на водачите са се трансформирали от 910 на 1060 лв..

Ето и данните за междинните брутни заплати за Спешната помощ в страната на Министерството на здравеопазването: Лекар в кола за спешна помощ взима 4000 лв., здравна сестра 2670 лв., а водач малко над 1800 лв.. В тези суми влизат добавки за прослужено време, ексклузивен труд и бонуси за последните три месеца.

7100 - толкоз са работещите в незабавната помощ. За всеки времето се мери единствено в секунди, споделя доктор Атанас Парушев.

„ Има я експанзията. В извънредно тежкия миг, в последния миг желаят помощ от нас и я желаят да бъде на секундата, а няма по какъв начин да стане “, споделя той.

Агресията и дефицитът на фрагменти - проблеми на незабавните медици. В Ямбол да вземем за пример 11 екипа покриват цялата област. За да има въпреки всичко отмора, дежурят по четири.

„ Възнагражденията са едни от най-хубавите в опазването на здравето. Текучество има най-вече в огромните градове – там, където има медицински университети “, съобщи доктор Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в опазването на здравето в КНСБ.

„ Това са доста ниски заплати за отговорността и за работа, която се прави в бранша „ Здравеопазване “ въобще, а за Спешна помощ да не приказваме. Те са непрестанно на буркан, избавят човешки животи и тези заплати са унизително ниски за работещите там “, сподели Соня Върбанова от Медицинска федерация в КТ „ Подкрепа “.

Синдикатите обаче са на едно мнение, че нищо не може да компенсира напрежението.

„ Има тиня, има нечистотия, има качване по етажи “, споделя доктор Пламен Радославов.

„ Ти непрекъснато мислиш за този пациент. Мислиш дали всичко е станало “, прибавя Соня Върбанова.

Как се възвръщат ?

Д - р Пламен Радославов : Няма възобновяване . Затова бягат , по тази причина са единици , които за почнали и приключили трудовия си път в С пешна помощ.

И тук по какъв начин системата влиза ?

Д - р Цветеслава Гълъбова , психиатър : Абсолютно по никакъв начин . В нашата система се приказва единствено за заплати и това се счита за грижа , не се работи върху връзките в тези трудови колективи , върху смяната на организацията , върху това да се усили броя на искащите да работят в тази система .

Все отново има и такива, които не се отхвърлят от конкуренцията със секундите, като доктор Парушев, който към този момент 36 години е в колата за спешна помощ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР