Има ли наказания за дилърите на гласове? Различни сюжети и

...
Има ли наказания за дилърите на гласове? Различни сюжети и
Коментари Харесай

Има ли наказания за изборни нарушения?

Има ли санкции за дилърите на гласове? Различни сюжети и разнообразни герои в историите за пазаруване на гласове. Справка на държавното обвиняване демонстрира, че от 2016 до 2020 са формирани близо 1000 досъдебни производства срещу политическите права на жителите.

През март тази година Софийският градски съд оправда някогашен народен представител по обвиняването за пазаруване на гласове на парламентарните избори през 2014 -та година в Ямбол. Сред претекстовете се показва, че делото е водено погрешно от полицейски чиновници, тъй като още при започване на следствието е било ясно, че той има имунитет, а способени да водят такива следствия са следователите.

И още - в правосъдната зала никой от очевидците не e удостоверил да са давани пари. Соченият от прокуратурата за негов съизвършител обаче е наказан, само че единствено тъй като самичък се е признал за отговорен. След съглашение с държавното обвиняване той е с едногодишна условна присъда и е санкциониран с 5000 лв..

Ето какво още демонстрират данните на държавното обвиняване за предишните парламентарни избори през 2017-та.



За пазаруване на гласове са формирани 101 досъдебни производства, наказаните с влезнали в действие присъди и глобени са 30 лица, като доминират условните присъди.



Осъдени са и лица, които не са има ли право на глас, или са дали своят вот два или повече пъти. От прокуратурата припомнят, че сигнали могат да се подават на телефон 112, в Министерство на вътрешните работи, както и онлайн или персонално в деловодството на държавното обвиняване. За почтена акция и свободен избор наблюдават прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

" Трите структури Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата са основани дежурни звена, които звена ще си взаимодействат в действително време и ще координират дейностите си при постъпването на сигнали. Националният координационен щаб ще реализира непрекъсната съгласуваност с ЦИК като за облекчение в обособените области на страната сме основали регионални междуведомствени звена ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Според анализатори купеният избор е комплициран механизъм, задвижван от разнообразни колела. В свадите към раздваването на пари през годините попадат имената на предприемачи, политици, някогашни спортисти и познати имена от престъпния свят. Поставена на везната на съвестта фразата " пазаруването и продаването на гласове е закононарушение " от време на време олеква пред тежестта на торбичките с храна, кебапчетата, кюфтетата и парите.

В навечерието на изборите проучване, в което вземат участие специалисти от Центъра за проучване на демокрацията, открива риск от следен или платен избор при близо 2 500 секци от общо 12 000 в страната.

" Невалидните бюлетини са един от критериите, които демонстрират, че има проблем в секциите. Между 5 % и 19 % това е броят на гласовете, които през последните три избора се допуска, че са били купени или следени.Представете си тези да кажем приблизително десетина % отидат при една политическа партия това коренно ще промени обстановката. Дори един % да отиде в някоя партия, която е на границата на 4 % тя ще влезе и ще промени цялото съответствие в Народното събрание ", изясни Тихомир Безлов, старши анализатор " Център за проучване на демокрацията ".



Според специалистите въздействието на ромските квартали, като да вземем за пример " Република " в Хасково, който през 2017-та осъмна под полицейска обсада, се трансформира.

" Между 2017-та и четири години по-късно има огромна разлика. Има значима смяна на демографията при ромските секции. Немалък % от ромските квартали популацията не е в България те са в Западна Европа, на първо място в Германия. Това ще бъде забавно да забележим по какъв начин ще се отрази на този модел на пазаруване ", сподели Тихомир Безлов, старши анализатор " Център за проучване на демокрацията ".

На тези избори за платен избор следи национално междуведомствено звено, основано със заповед на обвинител номер едно Иван Гешев.

" Целта за основаването на това звено е да подсигуряваме политическите права на жителите, както и законосъобразното осъществяване на изборния развой в страна ни. Това звено е основано и за да реализира бърза и съответна реакция против закононарушения срещу политическите права на жителите. Както знаете прокуратурата е била доста дейна при противодействието на закононарушенията срещу политическите права ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.



През последните пет години от 2016 година до 2020 година са формирани 920 досъдебни производства срещу политическите права на жителите. От тях 220 са за пазаруване на гласове за избран претендент, политическа партия или коалиция.

" Прави усещане, че доста от формираните досъдебни производства. Това са 644 са за закононарушения за това, че е упражнено правото на глас без да има такова право или е извършен вотът два или повече пъти. Наложени са общо 298 санкции като част от тях са ефикасни с отнемане от право на независимост като са наложени и санкции в размер на към 325 хиляди лв. ", сподели Сийка Милева.

Купуването на гласове се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и с санкция от 10 до двадесет хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР