Има ли начин, който да направи изучаването на чужди езици

...
Има ли начин, който да направи изучаването на чужди езици
Коментари Харесай

Могат ли децата да учат чужд език бързо, лесно и забавно?

Има ли метод, който да направи проучването на непознати езици от вашето дете по-ефективно, занимателно и изобретателно? Да. Тази система за образование се споделя сугестопедия и е основана от българския академик и психотерапевт проф. Георги Лозанов.

Макар първите пробни опити да са извършени през 60-те години на предишния век, към момента тази методика е едва застъпена и съвсем незнайна у нас.

Ключови детайли на сугестопедията са подобаващия музикален декор, богатия снимков материал и пъстрите цветове в залата за образование.

Важен принцип в образованието е позитивната настройка и мечтаното очакване на триумф, което прави заучаването на огромен брой думи по-лесно. Активното присъединяване на учениците в игри и песни, както и изпълняването на драматизирани текстове, трансформира процеса по-скоро в развлечение, в сравнение с в тягостно обвързване.

Но не си мислете, че сугестопедията е неправилен и безреден прийом, чиято единствена цел е да забавлява учениците. Напротив. Тя съставлява един структуриран метод, който употребява три съществени стадия.

 деца iStock

Подготвителна фаза

Целта е да предразположи малчуганите да се провиснал и да трансформират настройките си, че ще е мъчно, в позитивна посока и те да се настроят за нещо прелестно и стимулиращо.

Активен сеанс

По време на дейния сеанс, именуван още деен концерт, урокът се изчита по трагичен метод със съответната интонация. Текстът е разграничен на 2 колони – в лявата е материалът на съответния непознат език, а в дясната неговия превод на български. Същевременно в залата звучи определена класическа музика. Препоръчителна е бароковата музика на Бах, Моцарт, Вивалди и Щраус. Целта е мозъкът да се засилва, а тялото да се отпусне по този начин, че сърцето да проработи с 60 удара в минута, в синхрон с подбраните концертни осъществявания, чиито движение е също 60 удара в минута и такт 4/4.

Пасивен сеанс

При него материалът се изчита към този момент с естествена интонация , доста по-тихо и умерено от дейния сеанс, а учениците може и да не гледат текста. Целта тук е да се вникне и разбере изцяло материята, без да се изисква наизустяване. Музикалният декор още веднъж е приятна класическа музика.

Съществен фактор е продължителността на обособените етапи на образование и те се съблюдават прецизно.

 деца iStock

Разделението е следното: 10 минути за подготвителната фаза, 20 минути за дейния концерт и най-после 12 минути за пасивния.

Идеята на сугестопедичната методика е преподаването да е повсеместен развой , а не разграничено на части, както в останалите езикови курсове.

Учениците би следвало да възприемат обособените детайли на езика като част от цялото, а акцентът се слага върху неусетното запаметяване на цялостни смислени текстове , които би трябвало да са занимателни и забавни.

Дали ще изберете този новаторски и занимателен метод на образование за вашето дете, или самите вас, е въпрос на преценка и желания. Едно обаче е несъмнено – методът е потвърдил своите прерогативи освен в чуждоезиковото обучение, а и при други предмети.

За сугестопедията би трябвало да се знае и приказва, тъй че делото на един изтъкнат български академик да бъде от изгода за българските деца ( и не само). В няколко от по-големите български градове към този момент сполучливо се организират курсове, основани на тази методика, а резултатите надминават упованията.
.month-theme.image-container { background: url(https://m3.netinfo.bg/media/images/39378/39378295/1600-398-themeseptember.jpg); } Тема на месеца в Edna.bg Обратно в час
c Септември  Мъдрите правила, по които еврейските родители възпитават умни деца Обратно в час Мъдрите правила, по които еврейските родители възпитават умни деца  Как да насърчим придвижването у децата Обратно в час Как да насърчим придвижването у децата  За яхтата на двойкаджията Обратно в час За яхтата на двойкаджията Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР