Има ли кой да спре Роджър Федерер по пътя към

...
Има ли кой да спре Роджър Федерер по пътя към
Коментари Харесай

Роджър Федерер пред БНР: Докато не станеш номер едно, не си номер едно



Има ли кой да спре Роджър Федерер по пътя към номер едно в международната класация? Може би, а може би по-вероятно не.
След шеметната победа на „ маестрото ” в първи кръг от 45-тото издание на тенис шампионата от сериите АТП 500 в Ротердам, надали някой смееше да си намерения, че задачата с която Роджър Федерер бе пристигнал в Холандия би могла да има безрезултатен свършек. Срещу белгиецът Рубен Бемелманс на Федерер му бяха нужни едвам 47 минути, с цел да завърши мача в своя изгода с резултат от 6-1, 6-2. Срещата се ирга на централния корт в зала „ Ахой ” пред рекорден брой фенове, които бяха заели местата си доста преди началния час на мача.

Германецът Филип Колшрайбер бе идващият му противник, който се опита да спре победния ход на Федерер в тенис шампионата А-Бе-Ен АМРО. И той не съумя, само че несъмнено затрудни швейцареца. Мачът въпреки всичко приключи с резултат 7:6, 7:5 в позза на Роджър Федерер.

Само един мач към този момент дели Роджър Федерер от по този начин мечтаното от него челно място в международната АТП класация. Мястото на водач в международния тенис, което той желае да заеме още веднъж освен за себеси, с цел да чупи върхове, а и с цел да възнагради напъните на екипа изравен зад неговите триумфи сега, както и всички помагали му по пътя към триумфа в предишното.

Ето и какво още показа Роджър Федерер пред микрофона на Фани Богданова след успеха си над Рубен Бемелманс:

- Поздравления за успеха! Фантастична игра от ваша страна на старта на толкоз значимия за вас тенис шампионат в Ротердам. Какъв е вашият коментар и разбор?

-  Днес несъмнено играта ми вървеше извънредно добре. Ключът към триумфа бе да стартира със мощна игра и да притисна Рубен още през цялото време на срещата. Да го накарам да мисли, че ще му е належащо знамение, с цел да успее да ме преодолее и да продължи напред в шампионата. Мисля, че тактиката ми на игра против него бе доста ефикасна. Чувствах се чудесно на корта. Нещата бяха напълно под мой надзор. Скоростта на настилката на централния корт в зала „ Ахой ”ми подхожда и ми дава опция да покажа най-хубавото от себе си. Определено това ми дава религия, че присъединяване ми в тенис шампионата в Ротердам ще бъде на равнище.

- От началото на сезона печелите в жанр „ Гейм, сет и мач ” – бързо и с убеденост. Правите по този начин, че играта и успехите в тениса да наподобяват толкоз лесни. Как го вършиме това?

-  Мисля, че увереността, когато я имаш постоянно оказва помощ. Когато бях млад не бях наясно какво тъкмо значи да имаш убеденост или какво значи преимуществото да играеш вкъщи в Швейцария, само че това са неща, които един ден разбираш, че играят доста значима роля. В спорта увереността е главен съставен елемент на триумфа. Благодарение на миналия сполучлив сезон  и положителната ми подготовка преди началото този сезон, аз получих увереността, която е нужна, с цел да побеждаваш с лекост. Започнах сезона по доста прелестен метод за мен с купа от Големия шлем и в съвършено здраве, и физическа форма. Още след „ Уимбълдън ” предходната година, излизам на твърдите кортове с доста прецизен проект за деяние. Напълно наясно съм по какъв начин желая да играя и не се постанова да се двоумя при вземането на решения по какъв начин да отиграя това или това.  Когато имаш тази убеденост и знаеш какво правиш на корта стартират да се случват хубавите неща и започваш да печелиш мачовете си с лекост. Това е, което ми се случва сега. Друго доста значимо нещо е да не се самозабравяш. Всяка една обстановка, всеки един съперник, против който ми следва да играя, би трябвало да се почитат. Всеки мач е друг и подценяването на едно или друго нещо в него може да се окаже съдбовно.

- На два мача разстояние сте от това да станете още веднъж номер едно в света. Доколко е значимо за вас дали това ще се случи или не?

-  Мисля, че в случай че не съумея да реализира задачата си тук, може би ще отида да играя в шампионата в Дубай. Едно мое ранно отпадане от шампионата в Ротердам може да окаже само резултат върху предварителните ми проекти. Останалите шампионати през годината, в които ще играя са ясни.

- Следващият ви дуел във втория кръг от шампионата в Ротердам е против прочут за вас противник – Филип Колшрайбер. Германецът, който се намира на 36 място в международната АТП класация. Доколко той може да ви затрудни? Вече имате зад тила си 12 мача против него.

-  Не го познавам. Кой е той? ( майтапи се Федерер и се смее – бел.на автора) Познавам добре Филип, което е добре и прави подготовката ми за мача доста по-лесна. Когато познаваш стила на игра на противника си, постоянно е по-лесно да изградиш тактически проект за деяние против него. Знам какво мога да чакам от немския си сътрудник и това доста улеснява нещата за мен. Когато противникът ти е чужд, може да се получи по този начин, че стилът му на игра да се окаже доста неуместен за теб, тъй че, добре е, че съм играл към този момент и преди с Колшрайбър. С екипът ми ще обмислим тактиката ми на игра против играещия с дясна ръка немец. Определено тя няма да е същата, както против левичаря Бемелманс. Както към този момент загатнах по-рано в диалога, всеки един подробност в подготовката за един мач е от голяма важност и не би трябвало да се подценява. Обичам да играя против Филип и се надявам на следващ триумф против него, както стана по време на Ю-Ес Оупън през 2017-та. Надявам се на добър мач за мен. След 5-сетовия мач с Чилич на финала на Откритото състезание на Австралия е доста прелестно да играеш в бързи 3-сетови мачове, в които е по-лесно да запазиш концентрацията си от началото до края на срещата и да не позволиш да се стига до обрати. Днес в мача против Бемелманс демонстрирах точно това.

- Споменахте, че се чувствате доста добре на настилката на кортовете в зала „ Ахой ”. Организаторите на конкуренцията тук съобразили ли са се с вашите желания за скорост на игра, която предпочитате на изкуствена настилка?

-  Прекалено късно изявих предпочитание за присъединяване, с цел да има опция шефът на шампионата - Рихард Крайчек да се съобрази с каквито и да е било стремежи от моя страна (Смее се Федерер – бел.на автора). Всъщност в никакъв случай не бих си разрешил да представям сходни стремежи настилката да се преценява с моите желания. Това, което съм си разрешавал да насочвам като съвет към уредниците на другите шампионати е да не поставят една и съща настилка на всички места, с цел да има многообразие. Мисля, че кортовете на закрито би трябвало да са с по-бърза настилка, тези навън да са или мудни или бързи, тревните по-бързи, до момента в който тези на клей по-бавни. Нагласяйки се към другите настилки, ние играчите последователно се развиваме и ставаме по-добри. Използваме разнообразни тактики на игра. Различни удари са по ефикасни на другите типове настилки. Би било извънредно скучно, в случай че се играе на еднообразно бързи настилки на всички шампионати. Все отново се веселя, че настилката на кортовете в зала „ Ахой ” е толкоз бърза и дава опция за отбелязване на асове и игра в жанр „ cheap and charge ”.

- Освен да станете още веднъж номер едно в международната АТП класация и то най-възрастният в историята на тениса, какви са другите ви цели за 2018 година?

-  Обичам да спечелвам трофеи. Ако съумея да ги закръгля до 100 би било ужасно. До в този момент съм с 96 извоювани такива и да си призная, когато през 2001-ва сграбчих своята първа купа, си споделих мислено: „ Е, най-малко към този момент имам една купа в кариерата си и когато спра да играя тенис, няма да съм състезател без трофеи. ” Но ето ме тук с още 95 трофеи под мишницата, които не съм и подозирал, че в миналото ще печеля.  Да се изкача до номер едно в света още веднъж обаче ще бъде в действителност ужасно достижение.

- Днес почитателите щяха да срутят прегражденията и да се смачкат един различен по време на сесията, в която раздавахте подписи. В този миг вие персонално въдворихте ред.

-  Да, споделих им да правят отстъпка обратно и че в случай че го създадат незабавно, ще дам доста повече подписи в сравнение с, в случай че не престават да се блъскат. Направиха го, което доста ме радва. За мен сигурността стои преди всичко. Имаше доста дребни деца в предните редове, които едвам дишаха. Вече сме ставали очевидци на произшествия на други места по света и по тази причина, при положение, че последователите ми не желаят да съблюдават разпоредбите за сигурност, аз си потеглям и спирам да давам подписи.

- Нека сменим тематиката за миг. Футболен клуб Базел, който е тимът от вашия роден град, игра в грипа А на Шампионската лига дружно с Манчестър Юнайтед, Бенфика и ЦСКА Москва. Вашият обичан тим приключи 2-ри в крайното класиране в тази група, с което си обезпечи присъединяване във етапа на финалните директни елиминации в Шампионската лига. Сега ФК Базел има една загуба с 4:0 в първата от двете 1/8-финални срещи против Манчестър Сити. Как се чувствате, като техен последовател?

-  Много съм благополучен. Мисля, че отбора би трябвало да се любува на триумфа си и шанса за игра в най-силния футболен шампионат в Европа. Играчите ни научават толкоз доста, играейки против едни от най-хубавите футболисти в света. В Шампионската лига се играе футбол на толкоз високи обороти и даже и Базел да губи от някои от тези висококласни тимове, това няма значение. Просто би трябвало да не престават да играят буйно и да се борят до дъно, както го вършат до момента. За нас почитателите това да забележим обичаният си тим измежду най-хубавите в Европа е повече от сбъдната фантазия. Горди сме в действителност. Това, което реализира нашия тим с толкоз дребен бюджет и играейки в състезание като нашето си е същинско знамение.

- Да се върнем на тениса. За кого в действителност искаш да бъдеш номер едно в света още веднъж? За лично задоволство, с цел да демонстрираш на децата си какъв брой си добър  или по друга причина?

-  Не знам дали децата ми даже знаят, че мога да стана номер едно. Те знаят единствено, че баща им не е вкъщи. По-скоро е за всички в екипа ми, които ми помогнаха да извървя пътя от травмата предходната година до триумфа. За всички, които са стояли зад мен, откогато съм почнал да играя тенис. За всички, които са ме стимулирали през годините и за почитателите, които постоянно са ме подкрепяли.  Надявам се, брачната половинка ми да бъде удовлетворена, в случай че това се случи, само че не считам, че децата на тази възраст, която са сега, ще могат да осъзнаят какво се е случило. В фамилията ни се тревожим доста повече за четирите си деца, в сравнение с за моите спортни достижения. По-голямата част от времето и вниманието си с Мирка сме насочили към тях.

- Ако съумеете да си върнете първото място в международната АТП класация, по какъв начин ще го отпразнувате?

-  Когато се прибера вкъщи ще го отпразнуваме, само че дано не форсираме нещата, аз още не постигнал този триумф, колкото и близо да наподобява. Докато не станеш номер едно, не си номер едно.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР