Има ли изход от патовата ситуация, създадена от партиите в

...
Има ли изход от патовата ситуация, създадена от партиите в
Коментари Харесай

Доц. д-р Татяна Буруджиева за novini.bg: Конституцията не предполага разруха на държавата и държавността

Има ли излаз от патовата обстановка, основана от партиите в 48-ото Народно събарние, които през днешния ден даже не съумяха да изберат ръководител на Народното събрание? Конституцията планува ли излаз от сходен Параграф 22? Ерозира ли българската политическа класа? Разговарям с доцент доктор Татяна Буруджиева, политолог, учител, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Аз не се сещам за сходен случай в най-новата ни история, която ни демонстрира, че е имало големи противодействия, самата аз съм очевидец на събитията към рухването на Берлинската стена, бурните процеси тук след 1989 година, само че постоянно е имало разговор и опция да потеглят напред процесите в страната. В момента сме очевидци на едно невиждано опълчване сред партиите, просто с цел да се покаже на другия, че няма болшинство.

Българските гласоподаватели взеха решение да дадат такива благоприятни условия на партиите, че нито една да няма болшинство. 

В историята обратно има случаи, когато ръководителят на Народното събрание не е излъчван от партията с най-вече гласове на вота, само че тя е можела да направи болшинство с други политически сили.
В момента сме в невиждана обстановка, тъй като втората партия на изборите не може да събере болшинство, само че се дърля с първата, която е в същата обстановка. Цял ден през днешния ден ни занимават с тази обстановка, подбудена от личното им его. При това състояние мъчно може да се откри излаз, тъй като партиите в Народно събрание нямат разбирането за какво са в Народното събрание. За всяка от тях най-важно е да натрие носа на своя политически конкурент и да му покаже, че е неспособен да прави работа. Това упражнение очевидно ще продължи известно време, само че няма да докара до нищо градивно, а единствено до разпад на Народното събрание преди въобще да е почнал да работи.

Такова държание на процедура основава неспособност да проработи Народното събрание.

Надеждата може би е в трета, пета или седма политическа мощ, което пък е обречено.
Конституцията няма толкоз въображение за опустошение на страната и държавността, каквото имат народните представители. Тя е основана и написана съгласно концепцията да се прави народна власт в страната. Демокрацията значи почитание на съперника и съществуване на разговор, а не блокаж, заради отвращение да се прави работа.
Така, както е написана Конституцията, значи, че ние може дни наред да присъстваме на днешното първо съвещание на Народното събрание. Самият факт, че след първата проява на мускули в Народно събрание през днешния ден, партиите не седнаха да поработят, ми подсказва, че те просто няма да го създадат. Те от ден на ден и повече се задълбаваха в недоразумение и неспособност да забаротят дейно.



Явно, че отиваме на последващи избори. Но не зная за какво някоя партия си фантазира, че ситуацията й по-късно ще е доста положително. При състояние, че животът на хората се утежнява ден из ден...
За всички към този момент е ясно, че страната действа куцо, защото администрацията е подложена на напън - идва един и уволнява, идва различен и чегърта, и така нататък.Но българите се усещат изключени от вземането на политически решения и по тази причина множеството не гласоподават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР