Има ли двоен стандарт заради общественото внимание по отношение на

...
Има ли двоен стандарт заради общественото внимание по отношение на
Коментари Харесай

Подновено ли е незаконно разрешителното за строеж на най-високия хотел в София?

Има ли двоен стандарт поради публичното внимание във връзка с сходни строителни планове в София? Този въпрос слага уеб страницата Frognews, като разгласява документи, които подсказват, че отговорът е " да ".
На фокус е планът за градеж на най-високия хотел в София – 113-метровия " Ай Тауър ", който би трябвало да изникне на мястото, където преди години беше ситуиран цирка, тъкмо до постройката на КНСБ - така наречен " Солни пазар ". Инвеститорът е италианската компания " Ай Тауър ", а новият хотел би трябвало да е подготвен през 2020 година, въпреки че за момента ситуацията е ров за основи. За реализацията на плана е взет заем от общо 58 млн. евро, за период от 12 години.
Само че Frognews разгласява документи по какъв начин е било възобновено разрешителното за градеж на хотела. Според тях, то е от 28.09.2012 година, като е възобновено с дата 08.02.2019 година. Подписът за подновяването е на основния проектант Здравко Здравков.
Дали това е законно? Преди прословутата към този момент корекция " Артекс " в Закона за устройство на територията (ЗУТ) от 25 януари, 2017 година, такива разрешителни важаха за 5 години. Покрай абсурда с плана " Златен век " на " Артекс " в столичния квартал " Лозенец " обаче Здравков изясни по какъв начин имало гратисен интервал за такива планове за възобновяване на градежа – 1 година. Но даже с него подновяването идва отвън всевъзможни периоди.
Ако обаче гледаме Закон за устройство на територията след януари 2017 година, срокът е към този момент 10 години. Въпросът е, че около " Златен век " неведнъж беше повтаряно по какъв начин измененията в Закон за устройство на територията не са ретроактивни т.е. със задна дата. Така че в последна сметка за какво разрешителното за градеж на " Ай Тауър " излиза от времевите рамки – Actualno.com ще насочи въпрос както към проектант Здравков, по този начин и към столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР