Има ли деца в семейството, които буквално са родени да

...
Има ли деца в семейството, които буквално са родени да
Коментари Харесай

Какъв тип лидер сте? Зависи кое поред дете сте в семейството

Има ли деца в фамилията, които безусловно са родени да бъдат по-добри водачи от другите?

Не тъкмо, споделя психолог.

Има стандарт и няколко подкрепящи го изследвания, че по-големите деца развиват по-силни лидерски умения от по-малките си братя и сестри.

Според Лори Креймър, професор по приложна логика на психиката, това не е тъкмо по този начин.

Редът на раждане може да се отрази върху лидерските качества, споделя тя, само че не може да се каже дали са по-добри или по-лоши при първото, второто, третото и така нататък дете в фамилията. Просто са разнообразни.

Редът на раждане не е вашата орис - начертана карта, която ще следвате до края на живота си, споделя Креймър.

Всички деца имат капацитета да бъдат водачи. Средата, в която порастват, е тази, която ги слага в условия да развиват това качество. Тя е действително значимата по разнообразни способи, добавя психологът, написа CNBC.

Най-големите деца са склонни да имат някои споделени прекарвания, изключително в връзките си с техните родители и всички по-малки братя и сестри, които оформят техните подходи към водачеството, споделя Краймер. Същото, прибавя тя, постоянно е правилно за междинните и най-малките деца.

Ето по какъв начин статусът ви в фамилията дефинира какъв вид водач сте - или какъв вид водач ще бъдете, споделя проф. Креймър.

Най-големите деца: Самостоятелни и уверени

Първото дете в фамилията постоянно може да порасне независимо и решително - две доста значими лидерски умения. Неопитните родители постоянно се вълнуват от всички негови потребности и усеща. Като резултат детето получава много внимание.

Родителите се пробват да схванат какво значи плачът, по какъв начин да разпознаят дали детето е гладно и желаят да реагират на всичко бързо, споделя Креймър.

Така първородното дете постоянно пораства с чувството, че има поддръжка и е признато. Това развива неговата автономия и убеденост.

Професор Креймър споделя още, че най-големите деца също по този начин може да развият убеденост, до момента в който учат дребните си братя и сестра.

Сред съумелите в бизнеса известни персони през днешния ден, които са първородни деца в фамилията, са Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън.

Най-малките деца: Подхождат по-изследователски

Най-малките деца в фамилията постоянно имат интерес да изследват разнообразни сфери. Обикновено това се дължи на излагането им на насъбраните опит и познания на техните родственици, споделя Креймър.

Когато се роди по-малкото дете, родителите от време на време са изтощени да дават отговор на всичките потребности на децата. Те отделят по-малко време и внимание на по-малките, чувствайки се по-уверени, че ще почакат няколко минути и всичко отново ще е наред.

Родителите са по-склонни да дадат на най-малките деца достъп до избрани привилегии и опит по-рано в живота им. Например, да отидат до учебно заведение сами, да доплуват до другия завършек на басейна, да гледат филми за по-големи и така нататък Най-малките също по този начин се учат от по-големите си братя и сестри, които към този момент имат много умения и опит.

Резултатът е, че най-малките постоянно стават откриватели и положителни наблюдаващи.

Пример за това е съоснователят на Гугъл Лари Пейдж. Най-малкото дете в фамилията, той разказва по какъв начин в ранните си години е имал достъп до разнообразни сфери - от технологии и изобретения до бизнес. Това му е помогнало да осъзнае рано каква да бъде задачата му в живота - да започва компания, която може да промени света.

Средните деца: Имат мощни отзивчиви качества

Силата на междинните деца нормално е в връзката и основаването на положителни връзки с другите, споделя проф. Креймър.

Когато се роди трето дете, средата за второто се трансформира трагично, споделя тя. То може да се почувства “захвърлено настрана”, защото родителите му би трябвало да се грижат за новороденото братче или сестриче.

Средните деца нормално се състезават за вниманието на родителите си, което от време на време включва идея, наречена „ деидентификация на братя и сестри “, при която детето избира да следва напълно друг път от този на своите братя и сестри. Тези деца, в последна сметка, усъвършенстват характерни ползи и мощни страни, които ги отличават, споделя Крамър.

По думите на експерта, междинните деца нормално развиват отлични отзивчиви качества. По-вялото внимание от страна на родителите ги кара да стартират да се изравят по дейно.

Погледнете Бил Гейтс като образец. Съоснователят на Microsoft е междинното дете в фамилията, като постоянно е възхваляван за своите обществени изявления и информационни тактики, които оказват помощ на хората просто да схванат комплицирани тематики.

Проф. Креймър акцентира, че редът на раждане не всеки път се отразява по този метод върху характера на индивида. Тя е безапелационна, че всички деца имат капацитет да бъдат водачи.

По-сложно е, в сравнение с хората си мислят, заключва Креймър.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР