Има ли агресия в спорта? Да и още как! Колко

...
Има ли агресия в спорта? Да и още как! Колко
Коментари Харесай

Агресорите в спорта

Има ли експанзия в спорта? Да и още по какъв начин! Колко коства успеха и прекрачват ли спортистите човешките граници, с цел да реализиран задачата?

Лидерът във краткотрайното класиране на най-старата колоездачна обиколка в света „ Тур дьо Франс” – Петер Саган, от нощес е единствено фен на конкуренцията. Световният първенец бе дисквалифициран откакто изблъска с лакът Марк Кавендиш. Горкият британец падна, получи фрактура в рамото и по знамение се отърва единствено с това. Защото камерите уловиха миг, в който различен колозедач от колоната минава с цялата си тежест и велосипед през главата му. „ Не съм го направил преднамерено и не се разкайвам”, отсече словакът след наказването.

По всичко проличава, че в неговите очи, неговата съвест е кристално чиста. Уви, спортистите постоянно губят човешкия си образ, водени от мъчителната си шампионска упоритост. Доказателствата за това са десетки.

Свирепи произшествия, авансово предначертани в главите на някои от най-великите водачи във Формула 1. През 1990 година Айртон Сена, зад кормилото на „ Макларън” става с ловкост международен първенец. Бразилецът се врязва в болида на главния си противник Ален Прост от „ Ферари” в последния старт за сезона. По-късно Сена признава, че го е направил преднамерено, с цел да отстрани французина от интригата за купата.



Четири години по-късно развръзката за купата във Формула 1 е идентична. Само където основните настоящи лица са други. Мястото е Аделаида, Австралия. Михаел Шумахер с „ Бенетон” – човек, решен на всичко, с цел да се добере до първия си трофей, играе мръсно против британския благородник Деймин Хил от „ Уилямс” с... планувана злополука. Въпреки че Хил продължава надпреварата след конфликта, скоростта му е мудна и най-после е заставен да се отдръпна поради проблем в лявото окачване. Германецът става международен първенец за първи път, а до края на кариерата си ще грабне рекордните още шест пъти купата.



Само преди седмица, в изблик на гняв в Баку, Себастиан Фетел с „ Ферари” чукна, въпреки и леко болида на Люис Хамилтън на излизането от 15-и завой. Германецът се ядоса, че британецът е понижил внезапно и след удара даже отиде да му се скара. Фетел застана до болида на Хамилтън и го удари, след което бе осъден с с 10 секунди.

Тотално отвън надзор е и един от най-великите мотористи на писта за всички времена Валентино Роси, по прякор Доктора. През 2015 година той поваля с ритник досегашния си добър другар Марк Маркес на пистата „ Сепанг” в Малайзия. Италианецът набеждава Маркес, че се пробва да оказва помощ на испанеца Хорсе Лоренсо по пътя към купата в Мото Джи Пи. Двамата се оказват в яростен спор за третото място, на няколко пъти се изпреварват, а най-после Роси, който е международен първенец по това време, приманава през външната част на съдбовния 13-ти завой и нападна безскрупулно Маркес.



28 юни 1997 година, Лас Вегас, Невада. Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд се качват на кръга в дуел, апетитен за бижу в тежка категория в бокса. Залогът е купата на Световната боксова асоциация. След случилото се, за бижу към този момент е неудобно да се приказва, само че захапката на Динозавъра остава вечно в историята. Вбесен от няколко точни удара на Холифийлд, Тайсън замязва на разярено животно. Ухапва го. Първо по лявото ухо, по-късно му се услажда и откъсва парче от дясното. На кръвожадния Майк е наложено 3-годишно наказване и санкция от $3 млн. Пластичните хирурзи в Съединени американски щати свършват отлична работата, а 12 години след случката, Тайсън въпреки всичко се извинява на Холифийлд.



„ Blood in the water” („ Кръв във водата” – б.р.). Така е прочут най-паметният мач, игран в миналото на олимпийски игри във водната топка. Съперници в него са Съюз на съветските социалистически републики и Унгария. Срещата приключва с погром от 4:0 в интерес на маджарите, само че интригата в него е по-скоро политическа, в сравнение с спортна.

През октомври 1956-та митингите на унгарските студенти в Будапеща толкоз съществено набират мощ,че негодуванието им се трансформира във въстание. Властта няма по какъв начин да разреши сходни произволи и на 1 ноември с дейната интервенция на руската войска и най-много с танковете им, въстаниците са смазани. Унгария е върната в света на комунизма.

Датата е 6 декември 1956 година, Мелбърн. Битката е очи в очи с окупатора. Публиката освирква момчетата от Съюз на съветските социалистически републики още преди да влязат в басейна. Това нажежава пристрастеностите до алено. Скоро и водата придобива този цвят от размяната на просташки удари под водата и над нея сред ватерполистите. Две минути преди сирената нещата излизат отвън надзор, когато звездата на Съюз на съветските социалистически републики Владимир Прокопов отваря жестока аркада след удар с лакът в лицето на водача на унгарците Ервин Жадор. Мачът е преустановен, тъй като присъстващите наобикалят басейна, търсейки разпра с руснаците. Полицията се намесва, а служебната победа отива за маджарите.



Най-опасната захапка измежду футболистите, несъмнено е тази на Луис Суарес. Уругваецът на няколко пъти гризва противниците си в изблик на гняв и това просто е по-силно от него. Първата му канибалска демонстрация датира от 20 ноември 2010 година, когато носи екипа на „ Аякс”. В мач от холандското състезание ухапва Отман Бакал от ПСВ Айндховен. Историята се повтаря на 22 април 2013 година Тогава Суарес е към този момент в „ Ливърпул”, а негова жертва става Бранислав Иванович от „ Челси”.



Агресорите във футбола обаче са безчет. Някои просто изпадат в амок за няколко секунди, след което съжаляват цялостен живот. Като да вземем за пример Зинедин Зидан, който и до ден-днешен се изнервя, когато би трябвало да приказва за главата, която нацепи в гърдите на Марко Матераци по време на финала на международното състезание през 2006 година в Берлин. „ По-скоро бих починал, в сравнение с да му се извиня”, отсича легендата. Е, разбираме го. Все отново, в негова отбрана дано кажем, че тогава бранителят на Италия му прошепна нещо за сестра му, която май в миналото е била повече от добра позната на Матераци...

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР