Има лек спад в търсенето на дървата за огрев в

...
Има лек спад в търсенето на дървата за огрев в
Коментари Харесай

Ето какви са цените на различните начини за отопление в Бургас

Има лек спад в търсенето на дървата за огрев в Бургас и района настояват търговци. За Actualno.com притежател на компания за продажба на дърва показа: “Цените на дървата са същите като предходната година, само че търсенето понижава, тъй като хората минават на пелети . Те са от дървесина, само че могат да се употребяват единствено от тези, които са си сменили печките. Като цяло пазарът не се е трансформирал фрапантно по отношение на предходната зима “.
За нарязани и нацепени дърва за огрев цената е 150 лв. за звук , като е допустимо и да варира съгласно качеството на материала. Дървата за огрев на фигури държат цена от 65 лв. , а тези които се продават на кубик се търгуват за 100 лв.. Материалите нормално са от иглолистна или широколистна дървесина, габър или бук. Много от компаниите, които продават дърва за огрев оферират и пелети. Цената им е към 420 лв. за звук .
За да преминат повече хора на екологично гориво, което не замърсява въздуха и околната среда, е нужна промяна на печките. Община Бургас има желание да стартира поетапна промяна на старите печки за дърва и въглища с екологични, които работят с различни горива. Проектът се назовава " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ". Той е по стратегия на Европейския съюз и в него са се присъединили и други общини от страната. Смяната на отоплителните уреди би трябвало да завърши до октомври 2024 година .
Във втората фаза на плана 80 семейства ще бъдат включени към различни форми на отопление, което значи потребление на пелети или природен газ. В последния стадий 1914 семейства от Бургас, които са декларирали предпочитание за присъединяване в плана, ще преминат на еко горива. На тях ще бъдат предоставени безплатно отоплителни уреди.
Докато това стане, има опция да се употребяват материали, които щадят околната среда и могат да се употребяват с елементарните печки. Едни от тях са екобрикетите, подобаващи за камини, печки и котли. Те са екологичен и пестелив метод за стопляне с твърдо гориво. Според експерти екобрикетите са даже по-калорични от дървата и въглищата, горят постепенно, отделят доста топлота и след тях съвсем не остава пепел.
Подобно гориво са остатъчните слънчогледови люспи, без добавки на лепило или други химически субстанции. За съпоставяне, един звук брикети от слънчогледова люспа , по калоричност, се равняват на 5-6 куб.м. дърва за огрев.
Избор в действителност има и той не се простира единствено до печките на твърдо гориво. Голяма част от жителите на Бургас от дълго време са избрали климатици, ел. уреди или са се възползват от услугите на газови и топлофикационни сдружения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР