Има легенди за хора, чиито коси побелели за една нощ.

...
Има легенди за хора, чиито коси побелели за една нощ.
Коментари Харесай

Косата ти побелява? Ето какво да направиш с нея

Има митове за хора, чиито коси побелели за една нощ. Например, съгласно клюки, британският юрист сър Томас Мор е прошарен изцяло в нощта преди изтезанието си. Въпреки че учените не са съгласни с сходни истории, към момента има доста неща за сивата коса, които не знаем.

Потърсихме информация за проучванията, свързани с методите, които могат да спрат или извърнат побеляването на косата.
Защо някои хора посивяват по-рано от други?
Точно както е и при цвета на кожата, химикалът, който дефинира цвета на косата, се назовава меланин. С течение на времето пигментните кафези в косъма умират, което го кара да побелее. Според изследването този развой нормално стартира при хората от европеидната раса, когато те са в средата на тридесетте си години. За азиатците това нормално се случва в края на тридесетте, до момента в който африканците е по-вероятно да стартират да побеляват, когато доближат средата на четиридесетте си години.

Този развой обаче може да стартира по-рано или по-късно за съответния субект – това значително зависи от неговите гени, изключително IRF4, който контролира производството на меланин, както и неговото предпазване.
Доказано: стресът води до посивяване на косата
Едно скорошно изследване най-сетне потвърди това, което множеството от нас знаят интуитивно: стресът кара косата да побелее прибързано. Учените мерят равнищата на протеин в косата на доброволците и откриват, че психологическият стрес въздейства върху митохондриите (те създават сила в клетките). Някои други фактори имат сходни резултати, като вегетарианство, липса на витамин В12 и съществуване на други здравословни положения (като хроничното заболяване витилиго).
Добрата вест: посивяването може да бъде обратимо
Заедно със свързването на побеляването с психологическия стрес, гореспоменатото изследване откри, че хората могат да си върнат цвета на косата, в случай че се усещат по-малко уплашени. Един от участниците в проучването съумял частично да възвърне цвета на косата си, като просто отиде на отмора. Въпреки това, има някои ограничавания за този способ - той няма да проработи при хора, чиято коса към този момент е била сива в продължение на години.



Домашни средства, които можете да изпробваш

Ако искаш да запазиш цвета на косата си, без да я боядисваш, се предлага да се увериш, че получаваш задоволително витамини (в допълнение към B12, витамините E, D и A са най-важни) и минерали (цинк, желязо и др.), и да третираш добре косата си (избягвай да я излагаш на слънце, не използвай нападателни шампоани и т.н.).

Ето нашите оферти за поддържане на цвета на косата с домашни средства:

1. Нанеси кокосово масло върху корените и дължината на косата си вечерта преди да я измиеш.

2. Смеси една чаена лъжичка свеж джинджифил и супена лъжица мед и хапвай от сместа всеки ден.

3. Консумирай към 240 мл сок от моркови всеки ден.

4. Вземи същото количество лимонен сок, сок от амла и бадемово масло. Смеси ги и използвай продукта върху косата и скалпа си два пъти на ден в продължение на 3 месеца.


Да обичаме себе си: посивяването в действителност не е нещо неприятно
Всички знаем, че позитивното отношение към тялото си с неговите недостатъци е здравословно, тъй че би трябвало да се научим да одобряваме сивата коса такава, каквато е – знак за зрялост и мъдрост. Всъщност дамите с побелели коси могат да наподобяват в действителност стилни. Вижте единствено Синтия Никсън (въпреки че нейната коса в „ И просто по този начин “ е в действителност перука), Мерил Стрийп и Хелън Мирън!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР