Има корелация между качеството на спермата и замърсяването на въздуха,

...
Има корелация между качеството на спермата и замърсяването на въздуха,
Коментари Харесай

Учени: Мръсен въздух - малки сперматозоиди?

Има корелация сред качеството на спермата и замърсяването на въздуха, откриха учени в Тайван, заяви Франс Прес. 6500 мъже на възраст сред 15 и 49 години са взели участие в проучването, почнало през далечната 2001 година В продължение на 13 години те са взели участие в общоприети медицински прегледи, в които е измерван и размерът на сперматозоидите им. Тези данни са съпоставени с равнищата на фините прахови частици от вид PM2.5 за 3-месечен интервал и за приблизително две години, като бил употребен математически модел, смесен със сателитни данни на НАСА.

Резултатите демонстрират, че резултата от замърсяването е слаб - за всяко увеличение на праховите частици с 5 микрограма на куб. метър въздух за приблизително две години било обвързвано с 1,29-процентно понижаване на естествените размери на сперматозоидите.

Специалистите обаче предизвестяват, че това може да значи хиляди двойки да имат проблеми със зачеването.

Любопитно е, че проучването е открило взаимовръзка сред повече прахови частици и увеличена централизация на сперматозоидите. Според тях евентуално става въпрос за обезщетителен механизъм.

" Изследването е основано върху наблюдения и не открива причинно-следствена връзка сред замърсяването и записаните модификации на спермата ", означи английският специалист Кевин Макконуей.

Авторите на проучването взели поради разнообразни фактори, като възраст, учебен ценз, показател на телесна маса, тютюнопушене и приложимост на алкохол, които могат да повлияят върху резултатите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР