Има конкретен напредък по проекта за седми блок на АЕЦ

...
Има конкретен напредък по проекта за седми блок на АЕЦ
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ще се строи ж.п. линия до Козлодуй заради Атомната централа

Има съответен прогрес по плана за седми блок на АЕЦ " Козлодуй “, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев пред отрасловата парламентарна комисия.
" Има междуведомствена работна група за създаване на жп връзка до Козлодуй, тъй като в този момент няма такава линия, а това е логистично предизвикателство. Има процедури за отчуждаване и други действия, за които е нужна поддръжката на всички политически групи. По отношение на доставчика на инженеринговия план в частта " нуклеарен остров " има ясни периоди и чакаме отчет към март следващата година. Междувременно се приготвят документи, които да бъдат адресирани до евентуални контрактори за основите строителни работи. Имаме автономността във взимане на решение за снабдител на генераторната и турбинната част, с цел да не подвластен единствено от един софтуерен избор ", сподели Радев.
Той акцентира, че страната е сложила съществени условия, към тези които ще бъдат поканени на диалози, с цел да има избор на целия комплекс от участници.
" Най-вероятно това няма да става през консорциум, а през многостранен контракт, с явен ангажимент на всички участници до края на плана – т.е. до включване в паралел на мощностите, сподели министърът.
" Гледаме съществено и на концепцията за осми блок в АЕЦ ", сподели Радев.
Затова спомагала и съществуваща инфраструктура в Козлодуй.
" Проектната компания " Нови мощности “ няма по какъв начин да е потребна в случай че не я напълним с фрагменти. Не с ръководещи фрагменти, а с инженери, които да работят. Амбицията ни е нашите инженери, които в този момент работят включително по съветски обекти по други страни, да се върнат тук и да търсят вероятност в страната ", сподели Радев.
Искаме да договорим условия във закрепен период и на закрепена цена с цел да реализираме оптимални за страната ни условия от плана за нов реактор. Цената към която се стремим е „ сензитивно, в пъти, повече от два пъти, от цената на двата блока от североамериканския план “, който се цитира в публичното пространство, уточни министърът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР