“Има как да стане хибриден начин на изписване на рецепти,

...
“Има как да стане хибриден начин на изписване на рецепти,
Коментари Харесай

Драмата с е-рецептите: Лекарите прозират търговски интерес. Ще се...

“Има по какъв начин да стане хибриден метод на изписване на предписания, само че ръководещите си заряват главата в пясъка. Всички рапортуваха за големи и тежки проблеми и би трябвало като цивилизована страна да въведем нещо ново по верния метод - малко по малко. Нищо не сме се разбрали след срещата ”, разяснява Маджаров. 

 

Вчера поради сагата с е-рецептите в Народно събрание бе изслушан здравният министър Христо Хинков.

 

Маджаров съобщи - в никакъв случай няма да се сътвори лист с медикаментите в страната. Определи го като “омерта ”, а аптечната мрежа - като разграден двор. 

“Има конкуренция и при генериците. За тази цел НЗОК не се съгласява да заплаща заменено лекарство ”, добави още Маджаров. 

 

Според него главната борба е за генериците.

 

“Общо взето вървим към това като разобличаване. Разбрахме, че няма проследимост на пазара на доставките, не знаем къде какъв брой се зарежда. Това, което ще докара сегашната е-рецепта е черен пазар. Проследимостта е единствено при нас. Най-голямата неистина е, че задачата е да се понижи използването на антибиотици. Те не знаят какъв брой има в аптеките, само че го настояват. Нищо не се трансформира в отпущането, единствено при предписването ”, добави Иван Маджаров.

 

БЛС упорства да се ускори контрола и да се обвърже физическото разпределяне със складовата наличност. 

 

“Издали сме 44 хиляди предписания в този тестови интервал на е-рецептите. Аптеките са изпълнили към 7%. Ако вие бяхте доктор и ви се случва това, щяхте да се откажете. Пробният интервал беше несполучлив при аптеките ”, безапелационен бе Маджаров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР