Има изключителна активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране.

...
Има изключителна активност в докладването на нежелани реакции след ваксиниране.
Коментари Харесай

ИАЛ: Вече има над 1000 сигнала за нежелани реакции след ваксиниране


Има изключителна интензивност в докладването на нежелани реакции след имунизиране. Това заяви пред БНР доктор Мария Попова , шеф на Дирекция „ Лекарствена сигурност и клинични изпитвания “ в Изпълнителната организация по медикаментите ( ИАЛ ).

„ Има изключителна интензивност. Броят на нежеланите реакции, които получаваме всеки ден, пораства и е значителен – наближава или леко надвишава 1 000 известия, което е напълно невиждано за нашата система. Голямата част от тези реакции са познати реакции. Някои от тях протичат и по-драматично, само че за малко време, преходни са “, разяснява доктор Попова в предаването „ Хоризонт до обед “.

„ При всички ваксини, с които разполагаме все още, повече от 70-80% от реакциите съставляват грипоподобен синдром - в който има температура, има настинка, болежка на мястото на убождането. В някои случаи тази температура е по-висока – особено по-висока при „ АстраЗенека “ и малко по-ниска при РНК имунизациите. При РНК имунизациите е към 38 градуса най-вече, до момента в който при „ АстраЗенека “ надвишава и то при младежи. Пациентите ни оповестяват, че имат сърцетуптене, имат примиране, тръпки в крайниците. Може би в 30% от случаите се рапортува гадене, световъртеж “, разясни доктор Попова. По думите й тези реакции отзвучават в границите на към едно денонощие, а една дребна част не престават повече от 24 часа със затихване.

„ Следим с изключително внимание алергичните реакции и те не са доста “, посочи доктор Мария Попова.

Големият брой докладвани реакции от имунизациите против Covid-19 доктор Попова изяснява с чувствителността на обществото по тази тематика. Тя даде образци с предходни акции и апели да се оповестяват нежелани лекарствени реакции, които не са дали упования резултат.

Какъв е механизмът за съобщаване на нежелани реакции ? На уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите има онлайн формуляр – жълт за медицинските експерти и бял за пациентите. Предоставен е телефон за неразполагащите в интернет връзка. Когато става дума за ваксина, би трябвало да се уточни партидния номер – нещо, което не е годно за химическите медикаменти, уточни доктор Попова. Партидният номер се намира върху пациентската карта, която се дава на ваксинираното лице. Друг канал за информиране за странични резултати от имунизациите е съобщаването им на персоналния доктор.

Сигналите се преглеждат от ИАЛ , само че при по-сериозните случаи Агенцията по медикаментите има опция да сезира РЗИ да изготви отчет. Сериозните проблеми се преглеждат и от консултативна комисия към организацията. На идващ стадий информацията се изпраща към Европейската организация по медикаментите. „ Когато реакцията е сериозна, ние имаме 15 дни, с цел да я изпратим “, сподели доктор Мария Попова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР