Има изгледи научните разработки в тази област да се приложат

...
Има изгледи научните разработки в тази област да се приложат
Коментари Харесай

Нано-системи могат да победят туморите до 10 години

Има изгледи научните разработки в тази област да се приложат в практиката с триумф, защото плановете са мощно фокусирани

Възможно е научните старания да доведат до такава степен, че ракът да бъде съвсем отстранен след към десетилетие (източник: CC0 Public Domain)

Развитието на нано-технологиите дава обещание фрапантно да промени живота ни за положително, само че може би най-чаканата и жадувана смяна е оправянето с ракови формирания. Научните разработки, свързани с превъзмогване на туморните болести посредством нано-технологии, са към този момент факт, въпреки че до появяването им в действително прилаганата медицина има още няколко години.

Наскоро учени от Израелския софтуерен институт Technion оповестиха, че сполучливо са излекували ракови тумори, употребявайки „ нано-фабрика “ – синтетична клетка, която създава анти-ракови протеини вътре в туморната тъкан. Изследването бе оповестено в „ Advanced Healthcare Materials “ и дава обещание изцеление и естествен живот за онкоболните.

Синтетичните кафези са изкуствени системи с потенциал, сходен на – или от време на време дори по-добър от – този на естествените кафези. Точно както човешките кафези могат да генерират разнообразни биологични молекули, синтетичната клетка може да създава необятен набор от протеини. Такива системи носят голям капацитет за тъканното инженерство.

„ Интегрираната молекулярна машина в липидните частици прилича естествената мембрана на биологичните кафези “, изясняват докторантът Ницан Крински и основният помощник Ави Шрьодер от Факултета по инженерна химия в Technion. Учените конструирали частиците по този начин, че когато „ усетят “ биологичната тъкан, да се задействат и да създават лечебни протеини. Частиците черпят сила и градивни детайли, нужни за тяхната продължителна интензивност, от външната микросреда (например туморната тъкан).

След опити в клетъчни култури в лабораторни условия новата технология е тествана и върху мишки. Когато нано-частиците доближават до тумора, те създават протеин, който отстрани раковите кафези. Частиците и тяхната интензивност се следят посредством флуоресцентен протеин (GFP), генериран от самите частици. Този протеин може да се вижда в действително време посредством флуоресцентен микроскоп.
още по тематиката
„ Изкуствените кафези, които сме създали в Technion, могат да изиграят значима роля за персонализираното лекуване на всеки съответен пациент “, споделя Шрьодер.

Неотдавна откриватели от Южна Корея пък създадоха друга нано-технология за битка с рака. Главна специфичност на създаването се състои в нейния принцип на деяние, който планува освен битка с раковите кафези, само че в същото време и отбрана на здравите кафези на индивида.

Нанороботът съставлява всъщност „ храна “ за тумора, който го гълтам. Веднъж попаднал в тумора, нанороботът стартира да унищожава от вътрешната страна неговата конструкция. Именно този метод понижава риска от разваляне на здравите кафези в процеса на лекуване.

Засега нанороботът е кадърен да лекува единствено рак на кожата, само че и това е сериозен триумф за учените. В бъдеще те възнамеряват да основат трансформация на робота за потребление и в други области на онкологията.

Друг тип лекуване посредством нанотехнологии, което е в развой на създаване, включва целева химиотерапия, която доставя сътрудник, убиващ туморите, наименуван тумор-некрозис-фактор-алфа (TNF). Агентът се прикрепя към наночастица от злато дружно с тиолов полиетиленгликол (PEG-THIOL), който скрива частицата, носеща TNF, от имунната система. Това разрешава наночастиците да минават през кръвния поток, без да бъдат атакувани. Компанията, разработваща този ориентиран способ на химиотерапия, се назовава CytImmune.

Разбиването на туморите посредством топлота чрез наночастици е още един способ, върху който се работи сега. Наночастици, наречени AuroShell, всмукват инфрачервената светлина от лазер, трансформирайки я в топлота вътре в самите туморни формирания. Тази техника се създава от компанията Nanospectra.

Изкуствените кафези могат да изиграят значима роля за персонализираното лекуване (източник: CC0 Public Domain)

Има и друга нано-технология за битка с рака, която разчита на нагряването. С Използването на наночастици от стоманен оксид и магнитно поле за загряване на раковите тумори може да подтиква имунната система да се бори с раковите кафези в разнообразни елементи на тялото, открили са учени. Те считат, че методологията може да бъде потребна за попречване на разпространяването на раковите кафези, до момента в който се ползват таргерирани техники за битка с туморите.

Изследователи от UCLA пък търсят метод за битка с рака на панкреаса, употребявайки композиция от две разнообразни наночастици. Първата наночастица отстранява материала от външната страна на раковите кафези, който блокира навлизането на химиотерапевтичните медикаменти. Втората наночастица носи самото вещество за химиотерапия. Тестването на този способ върху лабораторни мишки демонстрира доста по-бързо стесняване на туморите спрямо до момента познатите способи.

Повечето разработки за възстановяване на лекуването на рака посредством нанотехнологии са на стадий изследване. Въпреки това изгледите за преобразяване на тези лечебни техники в действителност са положителни, тъй като плановете са мощно фокусирани. Анализаторите считат, че е допустимо тези старания да доведат до такава степен, че ракът да бъде съвсем отстранен след към десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР