Има изделия, които се продават под еднаква или сходна марка,

...
Има изделия, които се продават под еднаква или сходна марка,
Коментари Харесай

С различен състав под една марка - ЕК е готова с проверката за двойния стандарт

Има произведения, които се продават под идентична или сходна марка, само че имат друг състав в другите европейски страни. Това е един от главните заключения в показания през днешния ден от Европейската комисия отчет с данните от осъществената общоевропейска инспекция на състава на питателните артикули. Разликите в състава обаче не значат безусловно разлики в качеството, бърза да посочи Европейска комисия.

Проверени са 1400 хранителни артикули в 19 страни от Европейски Съюз, измежду които е и България, се отбелязва в известието на комисията.  Проучването е осъществено по идентичен метод в България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

9% от съпоставените артикули са се различавали по състав, макар че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22 на 100 от стоките с друг състав са имали сходна лицева страна на опаковката. При изследването обаче не са видяни „ поредни географски трендове ”.

Проверката е открила, че в множеството случаи съставът е отговарял на метода на показване на стоките. Общо 23 на 100 от изделията са били с идентична лицева страна на опаковката и еднообразно наличие, а при 27 на 100 разликите в състава в другите страни от Европейски Съюз са били съпроводени от друга лицева страна на опаковката. Девет на 100 от стоките, показани като идентични в Европейски Съюз, са имали друг състав - те са имали идентична лицева страна на опаковката, само че са били с друг състав. При 22 на 100 от изделията, показани по подобен метод, е открит друг състав - те са имали сходна лицева страна на опаковката, само че са били с друг състав.

При потреблението на идентична или сходна опаковка на артикули с друг състав не се следят " географски трендове ".

Комисията слага през днешния ден начало на събирането на оферти с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е подсилване на опциите на потребителските организации да тестват артикули и да откриват вероятни случаи на заблуждение.

Крайният период за присъединяване е 6 ноември. Европейска комисия отбелязва, че съгласно законодателството на Европейски Съюз предлагането на стока като друга, продавана на пазара в други страни в Европейски Съюз, в случай че тази стока се разграничава доста по състав, без за това да има основателни аргументи, може да съставлява нелоялна и противозаконна илюзия на потребителите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР