Има истории в живота, които определят завинаги какъв човек си

...
Има истории в живота, които определят завинаги какъв човек си
Коментари Харесай

Hidden Figures – филмът, за който трябва да знаете

Има истории в живота, които дефинират вечно какъв човек си или какъв ще бъдеш. Ако си чел като дете " Чичо Томовата барака ", или са те завели от учебно заведение на " Списъкът на Шиндлер ", твоят честен север e избран вечно и не предстои на никакви разстройства.

В няма плебеи, камшици, нито кринолини, коне или полета с памук. Но същинската история, за която споделя, носи белезите на това време – подтисничество на човек от индивида, неправда, неравноправие и сегрегация.

1961 година. Строи се Стена, която ще раздели света на две. Съюз на съветските социалистически републики изпращат Гагарин в орбита, който се завръща на Земята жив и здрав, до момента в който Щатите наподобява не могат да изстрелят и консервна кутия. Политическият напън е голям и час по-скоро изоставането би трябвало да се навакса от скоро основаната NASA. Фундаментът на организацията са групи дами математици, работещи в изчислителни отдели, разграничени на два огромни екипа – бели и цветнокожи. С моливчета и примитивни принадлежности като сметачни линийки те правят голям размер работа за екипите инженери по-нагоре по веригата на задачата – Щатите да не са победени в надпреварата сред двама.



Дороти Вон (Октавия Спенсър, която към този момент е с номинация за " Оскар " за ролята си), Катрин Джонсън (Тараджи П. Хенсън) и Мери Джаксън (Джанел Мона) са част от цветнокожия екип – изпълнителни работни мравки, помещаващи се в мазето на най-отдалечената постройка в кампуса. Дороти е супервайзорът на групата и когато би трябвало да изпрати две от девойките си в помощ на основния инженерен екип, се стопира на Катрин и Мери. Докато Мери попада на широкоскроен шеф – поляк, оживял от нацистите, който я подтиква да се бори и развива, Катрин е в типичната среда на времето – носи на гърба си отдела, в който всички я презират и подценяват. Идва първа, потегля си последна, кафето е за бели, а тоалетните за цветнокожи са отчайващо надалеч при колежките й в последната постройка на кампуса. Но макар непоносимата конюнктура, постоянно захлопващите се под носа й порти и стеснен достъп, тя има мощно оръжие – математиката е точна просвета. Катрин е талантлив математик и аналитик и с времето става незаменима за работата, а оттова до смяната за нея и останалите е нужно единствено едно нещо – да разсъни съвестта на най-малко един бял към нея, който да осъзнае, че звездите се доближават от хората единствено когато те са преодолели предразсъдъците и разликите си и работят дружно.



Имената на Катрин Джонсън, Дороти Вон и Мери Джаксън за записани със златни букви в историята на космонавтиката, а в Щaтите събират пари за деца, които не могат да си разрешат да гледат Hidden Figures, с цел да отидат на кино. Вероятно филмът ще влезе и в класните стаи бързо – освен там, а на всички места по света. Защото е история, която показва моралния север и предава красивото обръщение, че достойният труд и смелостта да следваш фантазиите си си заслужават компликациите, тъй като положителното най-после постоянно побеждава. 

Филмът се чака у нас напролет.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР