Има истории, които умеят да съживяват магията и да вдъхват

...
Има истории, които умеят да съживяват магията и да вдъхват
Коментари Харесай

История за български чудеса в „Откраднато, обречено, опазено” от Искра Урумова

Има истории, които умеят да съживяват магията и да вдъхват нов живот на приказките, разказвани към огъня.
На пазара се появява новото издание на „ Откраднато, обречено, опазено” от надарената българска писателка и журналистка Искра Урумова, сплотяващо трите сезона на една запленяваща самодивска история с непубликувани досега фрагменти.


В недрата на българския фолклор се спотайват легенди и митове за враждата сред две общества – самодиви и овчари водят война там, където мистични сили господстват над хора и природа.

Равновесието в природата е заложено на карта, когато точно на Еньовден красивата фея Неда се разсънва, впримчена в клопката на остаряла магия – тя е пленена от млад пастир на име Марко. Но вместо да отреже косата ѝ и да я обрече на полуда, той я пощадява, тъй като помни по какъв начин като дете е бил избавен от нея в миг на смъртна заплаха.



Пътищата им се оказват вечно преплетени и двамата се впускат в рискова игра, в която на карта са заложени освен тяхното благополучие, само че и краят на съдбовната борба сред техните общества и равновесието в природата.

Войната ще продължи три следващи самодивски сезона. И може би единствено силата на една прокълната обич ще донесе мир.
В над 550 страници Искра Урумова основава свят, изпълнен с тайнства, завършения, коварство и смайващата хубост на българската природа.
Преплитайки фолклорни детайли, действителни исторически събития, впечатляващи знания на типовете билки и свещените места у нас, както и елегантен разказвателен жанр, „ Откраднато, обречено, опазено” е една напълно същинска „ история за българските чудеса “ – смайваща композиция от сантиментална приказка, справочник из мистичните кътчета на България и респект към родните обичаи.

Искра Урумова работи като публицист над 17 години – кореспондент и редактор във вестници, радио, интернет организации и малките екрани. Позната е на необятната публика като ефирен сътрудник.

„ Чудесата не опонират на законите на природата. Те опонират единствено на нашите показа за тези закони. “
Августин Блажени
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР