Има истински инвеститори за АЕЦ Белене - едни от най-големите

Има истински инвеститори за АЕЦ Белене - едни от най-големите ...

Най-големите компании искали да инвестират в АЕЦ Белене.

Има истински инвеститори за АЕЦ "Белене" - едни от най-големите компании, които работят в света, заяви пред bTV председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.
Той посочи, че корейска компания също има интерес да инвестира в атомната електроцентрала. Пратени са писма за уточняване на офертите им, посочи той.
Според Николов обаче без руската компания "Росатом" няма как да изградим АЕЦ "Белене", защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска, обясни той.
Обединените арабски емирства, където петролът е безплатен, също правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници на енергия, отбеляза депутатът.
По думите му ядрените централи не отделят вредни емисии, а единственият замърсител, но с малко, е газът.
АЕЦ "Козлодуй" е едно цвете в нашата електроенергия, посочи Валентин Николов. "Два фактора определят това централата да бъде една от най-бързо развиващите се и печеливши компании в Югоизточна Европа. Първият е пазарът на енергия в България и нарастването на цената на електрическата енергия.
Второ, количеството на енергията, която АЕЦ реализира, има и нарастване и на произведената електрическа енергия", обясни още Николов. Трудно е обаче да се каже колко от енергията се изнася, защото пазарът е обединен, уточни той.
Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, посочи още Николов. По думите му след 10-20 години ще имаме нужда от нова базова мощност.
За преговорите с "Контур Глобал Марица Изток 3" АД за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия, Валентин Николов обясни, че идеята е да не стига до арбитраж. "Договорът ще бъде заместен с договор за капацитети. Този механизъм ще замени договора", обясни шефът на енергийната комисия.

Източник: actualno.com