Има инфекциозни заболявания, срещу които не се изгражда доживотен имунитет,

...
Има инфекциозни заболявания, срещу които не се изгражда доживотен имунитет,
Коментари Харесай

Коклюшът се завръща, дори и за тези, които са го преболедували

Има инфекциозни болести, против които не се построява пожизнен имунитет, даже и да си ги преболедувал в детска възраст. Едно от тях е коклюшът, съобщи епидемиологът проф. Йорданка Стоилова от Медицинския университет в Пловдив по време на семинар, отдаден на ваксинопрофилактиката в Старосел, проведен от Българското сдружение по новаторска медицина.  

Коклюшът е мощно заразна инфекциозна болест, характеризираща се с проодължителна, мощна кашлица - 1 кашлящ може да болести 17 други, болестта се предизвиква от бактерия, която се предава по въздушно-капков път, разясни тя.

Силната кашлица, придружена от нераположение, тресчица, цианоза /посиняване/, очни кръвоизливи са тревожните признаци на тази зараза. Кашлицата може да продължи четири-пет седмици, като през това време кашлащият е инфектиран за близките. Болестта е лечима, с антибиотици, в случай че се хване в точния момент, само че при дребни деца под 5 години, изключително кърмачета, може да има и летален излаз.

Това е едва разпознаваемо заболяване при възрастни и юноши, само че има един явен симптом, който може да заостри вниманието – има сезонна взаимозависимост и постоянно се демонстрира през лятото, когато не е типично човек да страда от продължителна, тежка кашлица, която би могла да се проявава през есенно-зимния сезон като затруднение от дихателни инфекции или грип. Естествената зараза и имунизация не обезпечават пожизнен имунитет против заболяването и това е доста значимо да се знае от всеки, с цел да не се подценява и пропуща реимунизацията.

Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани и възрастните хора, при които имунитетът е измършавял. Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е сложена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра /без повторна ваксинация/ или баба и дядо. Затова специалистите оферират у нас да стартира да се прави реимунизация с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш, с цел да се овладее риска от наново разболяване при подрастващи и възрастни.

С ваксини, които към този момент са налични у нас, могат да се предотвратят и някои онкозаболявания като рака на маточната шийка и рак на черния дроб, означи проф. Мария Малинова от Медицинския университет в Пловдив. Доказано е, че човешкият папилома вирус е вторият по периодичност фактор, причиняващ рак на маточната шийка при дами на възраст от 15 до 59 години.  У нас годишно над 1000 дами се диагностицират с подлото заболяване, което е изцяло предотвратимо с слагане на ваксина като оптималното време за слагане на първа доза и реваксинация след 6 месеца е 12-13-годишна възраст при девойките.

Преди няколко години у нас започва национална стратегия за имунизиране на девойките в тази възраст против рак на маточната шийка, която потегли доста добре, само че след това антиваксърските настроения съумяха и тук да внесат съмнения, разясни доктор Наталия Спиридонова от Дирекция „ Здравен надзор “ на министерството на опазването на здравето. От тази година ще се ускори още веднъж работата по обгръщане на от ден на ден девойки по програмата за попречване на рак на маточната шийка, тъй като всеки ден в България приблизително умира по 1 жена от тази подла диагноза.

С наличната ваксина срещу хепатит Б пък може да се предотвратят случаите на продължителен хепатит, който постоянно предизвиква рак на черния дроб.

Няма никакви аргументи за безпокойства по отношение на сигурността на имунизациите, разяснява доктор Мария Попова от Изпълнителната организация по медикаментите.

Държавите в Европейски Съюз поддържат национални системи за надзор и следене на нежелани лекарствени реакции на личната си територия, а всяка национална система е обект на постоянно наблюдаване и инспекции, които се рапортуват на Европейската комисия. В този смисъл сигурността на медикаментите и изключително на имунизациите са в действителност на доста високо равнище, добави тя. Делът на докладваните нежелани реакции от ваксини през 2018 година в Европа е 6% от всички общо обявени реакции, само че никога не би трябвало да се асоциира понятието нежелана реакция с отключване на някакъв вид заболяване, както гласят едни от най-големите легенди, популяризирани от антиваксърите.

Фалшивата вест да вземем за пример, че имунизациите предизвикват аутизъм, потегля от британски доктор, който се базира единствено на тендециозно подбрани от него 16 случая. Установява се, че е направил неточно изследване, с цел да компрометира налична ваксина в интерес на бъдещо произвеждане на конкурентна ваксина и лекарските му права са отнети. В същото време от този момент са извършени 6 огромни проучвания, които потвърждават, че няма безусловно никаква връзка сред имунизациите и отключването на разнообразни болести, в това число и аутизъм.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР