Има индикации за прекратяване на договора с ТЕЦ „Контур Глобал

...
Има индикации за прекратяване на договора с ТЕЦ „Контур Глобал
Коментари Харесай

Валентин Николов: Има индикации за прекратяване на дългосрочния договор с ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“


Има индикации за преустановяване на контракта с Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “. Това сподели пред публицисти ръководителят на комисията по енергетика към Народното събрание Валентин Неколов. Той изясни, че през предходната година Европейската комисия на база на разбори е стигнала до извода, че има съществуване на държавна помощ за двете така наречен американски централи (ТЕЦ AES Гълъбово и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “). Еврокомисията е пращала неофициално писма по този мотив до Министерство на финансите, което е водещо по този проблем и е предложила или нотифициране на договорите, или преустановяване. От българска страна е открито е също по този начин, че Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ е изпълнила вложенията си и по този мотив следва да се приключи дълготрайният контракт за изкупуване на електрическа енергия. „ Разбира се, в случай че не изискат арбитраж “, сподели Николов. По думите му следва българската страна да реши по кое време и каква стъпка тъкмо да предприеме. „ Оттук нататък няма доста варианти “, добави той. По отношение на Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ към този момент остава осъществяването на контракта по този начин, както е подписан.

„ Държавата би трябвало да влезе в своята роля или да се нотифицира от Европейска комисия, или да влезе в договаряния да изплати вложенията и надлежно да се прекратят тези практики “, сподели ръководителят на енергийната комисия.

Министерство на финансите е установило че има държавна помощ и е направило калкулации. Те са посочили, че на база възвръщаемост и вложения Топлоелектрическа централа „ AES Марица Изток 1 “ би трябвало да продължи договорът си. Според него за тази централа се водят диалози, само че тя извършва договорът си.

„ В близко време ще бъдат прекъснати договорите с американските централи в „ Марица-изток “, съобщи във вторник пред в предаването " Лице в лице " на БТВ Валентин Николов..

Преговорите към този момент са за несъразмерна държавна помощ, което е установено от Европейската комисия, само че тя е дала опция на българската страна да приключи тези контракти, изясни той. Тогава обаче той не направи тази фрапантна разлика в метода към към двете централи, като уточни, че има аргументи за по-бързо преустановяване на контракта с Марица Изток 3, само че следва такова и с " Ей И Ес ", само че с продължение на договарянията.

По думите му единият от разновидностите е да се прекратят едностранно договорите и да се върви към арбитраж, а другият да се спогодят двете страни. Николов акцентира и в това изявление, че Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 " към този момент се е изплатила и това е съображение договорът да бъде преустановен незабавно и централата да излезе на свободния пазар. За Топлоелектрическа централа " ЕЙ И Ес Гълъбово " беше по-предпазлив в изявлението си, само че съобщи, че и там ще се упорства за за преустановяване на контракта при избрани условия, които ще се договорят.

„ Прекратяването ще докара до глътка въздух за Фонда за енергийна сигурност “, счита още Валентин Николов. „ Не мисля, че ще се стигне до трибунал, само че даже и това да стане, страната към този момент е натрупала задоволително опит и ще можем да защитим нашите ползи “, безапелационен беше Николов.

„ В бъдеще главните енергийни източници ще бъдат възобновими, нуклеарни и газови. Трябва да се откри баланс сред трите източника. С актуалните технологии не можем да се оправим без АЕЦ „ Белене “. Нуждаем се от разнообразни видове източници на сила. Трябва да има многообразие “, уточни още Валентин Николов.

Спроед енергийни специалисти в тази ситуация прозира възобновена офанзива против т.нар " американски централи ", която бе стартирана от работодателски организации у нас. Не може да се подценен подписани от държавното управление на България контракти, които са утвърдени от интернационалните финансиращи банки по двата плана, разясняват специалистите. И акцентират, че данъкоплатците у нас може да платят скъпо, при занемаряване на интернационалното право и на бизнес интереса на вложителите и на банките, които са обезпечили финансови запас за реализацията на двата плана.

От 3е-News изпратихме въпроси към Европейската комисия по отношение на инспекцията по проблема има ли съществуване на непозволена държавна помощ или не. Питането ни е дали инспекцията е завършила, какво е формалното станивище на Европейска комисия, осведомени ли са с него българските управляващи, ангажирани със бранша, в лицето на Министерство на енергетиката. От пресофиса на Европейска комисия ни дадоха отговор, че ще получим отговори на въпросите ни в границите на 3 дни. Читателите ни ще бъдат известени незабавно след получаваните ни за позицията на Брюксел по проблема с американските Топлоелектрическа централа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР