Има индикации, че хакерската атака е била извършена извън територията

...
Има индикации, че хакерската атака е била извършена извън територията
Коментари Харесай

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Има индикации, че хакерската офанзива е била осъществена отвън територията на България. Това съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Достъпът до системата на Национална агенция за приходите е открит поради накърнимост на една от електронните услуги, предоставяни от Приходната организация за възобновяване на Данък добавена стойност, платено в чужбина , сподели още Бъчваров .

Той уточни, че посредством тази услуга незнайното лице е осъществило нерегламентиран достъп до към 3% от информацията , съдържаща се в базата данни.

Към момента тази накърнимост е отстранена и опциите за корист с тези данни са лимитирани, увери Бъчваров. Той изясни, че сега въпросната услуга не действа и ще остане затворена, до момента в който се възвърне нейната сигурност , защото главните съмнения на екипите на Национална агенция за приходите и на правоохранителните органи е, че нераглементираният достъп е бил сбъднат точно посредством нея.
 3% от базата на Национална агенция за приходите е наранена от хакерската офанзива
3% от базата на Национална агенция за приходите е наранена от хакерската офанзива

Пробивът е през услуга, която се употребява за възобновяване на Данък добавена стойност

Бъчваров съобщи, че офанзивата се е случила преди към 20 дни. Данните за неоторизиран достъп са засечени в края на юни, става дума за опити за нерегламентиран достъп, разясни той, наблягайки, че технологията, по която това е станало е известна на Национална агенция за приходите и профилираните служби.

Бъчваров уточни, че има най-малко две версии за аргументите за хакерската офанзива.

От Приходната организация подчертаха, че от над 60 бази данни на Национална агенция за приходите е бил осъществен пробив в единствено една от тях. Засегнати са данни за физически и юридически лица, декларирани налози и информация от разнообразни ведомства, като Агенция " Митници ", Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и други

Засега няма открити опити за накърнимост при други системи на Национална агенция за приходите , сподели още Бъчваров и увери, че предстоят стъпки за възстановяване на осведомителната сигурност.
 Младен Маринов призна, че е наранена националната сигурност
Младен Маринов призна, че е наранена националната сигурност

Подозира, че хакерската офанзива е от Русия поради договорката за Ф-16
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР