Има импулс и е време за взимане на решения, каза

...
Има импулс и е време за взимане на решения, каза
Коментари Харесай

Нимиц: Има импулс, време е за взимане на решение


Има подтик и е време за взимане на решения, сподели медиаторът от Организация на обединените нации в разногласието за името на Македония Матю Нимиц след среща с гръцкия външен министър Никос Кодзияс в Атина.

Двата са разговаряли за концепциите, които медиаторът изпрати преди две седмици, чуха позициите на държавното управление и обявиха, че има предпочитание и от двете страни да реализират съглашение.

Преценявайки, че срещата е градивна, Нимиц сподели, че гръцкото държавно управление е откровено и интензивно за решаването на казуса.

„ Мисля, че има подтик. Чакането няма смисъл, няма смисъл за северната съседка, няма никакъв смисъл. Обсъждаме този въпрос 25 години, всеки знае какви са проблемите. Време е за взимане на решения “, сподели Нимиц след срещата с Кодзияс, без да даде съответен период, наблягайки, че през идващите седмици ще има диалози и по-късно ще би трябвало още веднъж да се реши обстановката.

Специалният делегат на Организация на обединените нации в диалозите за името не пожела да разкрие пред медиите концепциите и предложенията си, заявявайки, че не е добра концепция да разяснява това, което е предложил. Той уточни, че в медиите към този момент се появиха някои от концепциите, само че акцентира, че за момента не може да приказва за това. „ И двете държавни управления могат да мислят за своите хрумвания или се надявам да употребяват някои от моите лични. Никога не давам дефинитивни хрумвания, аз съм медиатор, а не арбитър. От моя страна дадох хрумвания, които съгласно мен са най-хубави сега “, сподели Нимиц.

След 40-минутната среща медиаторът и ръководителят на гръцката дипломация продължиха диалозите си на работен обяд.

Преди това Нимиц се срещна с Йоргос Кумуцакос, отговарящ за външната политика в опозиционната партия „ Нова народна власт “, само че след срещата не бяха дадени никакви изказвания на медиите.

Посредникът на Организация на обединените нации от Атина ще дойде на следващия ден в Скопие за двудневни диалози с македонското държавно управление. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР