Има идея да я изплащаме за няколко години и през

...
Има идея да я изплащаме за няколко години и през
Коментари Харесай

За хилядарка купуваме земята под панелката

Има концепция да я изплащаме за няколко години и през налозите за парцела

За към хиляда лв. всеки притежател на жилище или различен парцел в постройка, построена с отстъпено от общината право на градеж може да стане собственик на идеалната част от земята под нея, научи " Монитор ". Преди години по този метод са били построени хиляди блокове, главно панелки и ЕПК-та в новите жилищни комплекси в София и другите огромни градове на страната.

Според юрист Борис Кумпиков за по-големите и високи блокове в периферните квартали на София или другите огромни градове цената може да излезе и по-ниска.

По думите му застроените терени под сходни здания са частна общинска благосъстоятелност и всеки притежател може да изиска да си ги купи. " Оценката е ниска, тъй като мястото е към този момент застроено ", изясни той.

Вчера от новосформираната Асоциацията за контролиране на връзките в етажната благосъстоятелност - " Справедливост " пък предложиха въпросната земя под постройките, вдигнати с отстъпено право на градеж да се подари на съсобствениците на парцели в тях. Според един от създателите Павел Миланов, общините не се грижат за терените и към постройките, като задължават жителите да почистват да вземем за пример снега през зимата. " В случай, че панелката падне, хората ще би трябвало да платят разчистването на терена и да останата на улицата, тъй като не го имат ", счита той. Миланов сподели още, че някогашният основен проектант на София Петър Диков е писал докладна до Столичния общински съвет с предложение това да се направи. От пресцентъра на общината и СОС споделиха за " Монитор ", че сходна концепция не е била обект на разглеждане от локалната власт в основния град на страната.

Адвокат Кумпиков обаче, счита, че сходна стъпка би противоречала на конституцията, тъй като ще се получи субсидиране единствено на обособени жители за сметка на всички останали данъкоплатци. " На процедура това може да се преглежда и като нерегламентирана държавна помощ, което се не разрешава в границите на Европейски Съюз ", изясни той. По думите му хората не потеглят да си купуват идеалните елементи под и към кооперациите, освен, с цел да не дадат пари, а и с цел да не им се усили данъчната оценка на парцела, а оттова и данъкът и таксите, които заплащат.

Общинският консултант от София Иван Велков счита, че може да се намерения за продажба на земята, по някаква оценка и с ограничавания, какво може да се прави с нея и какво не. " Другият легален метод е да бъде плащана през налозите на притежателите, като те бъдат по-високи за избран интервал от време, само че собствеността им бъде трансферирана незабавно. Това ще направи хората стопани ", прецизира той.

Относно рисковете при злополучие хората да останат без благосъстоятелност, Борис Кумпиков изясни, че следователно се вършат протоколи и притежателите на парцелите имат право в период от 5 години още веднъж да застроят общинския терен и да ги възстановят, където са се намирали преди този момент.

От новата асоциация с изключение на с концепцията за предоставяне земята под панелките, ще се занимават и с разпространение на стандарти за поддръжка и ремонта на общите част. Те ще качат на уеб страницата си лист с лоялни строителни компании, които дават и извършват гаранциите при недостатъци за осъществените от тях поправки. От организацията оповестиха още, че всеки домоуправител може против единствено 20 лева да стане техен член и да употребява препоръките на специалистите й. За членовете на етажни собствености абонаментът е 10 лева.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР