Има и редица други проблеми, констатирани от новата редовна власт

...
Има и редица други проблеми, констатирани от новата редовна власт
Коментари Харесай

Денков с още критики към служебния кабинет, имало и още неоповестени проблеми

Има и редица други проблеми, установени от новата постоянна власт отвън оповестените такива в 5 министерства при започване на месеца.

Това съобщи министър-председателят Николай Денков по време на индиректен онлайн разговор с жители, извършен във " Facebook " във връзка навършването на 2 месеца от съставянето на управническата сглобка.

" В другите министерства също има проблеми. Просто показахме тези 5, тъй като са най-очевидни, много съществени, става въпрос за съответни обстоятелства, съответни цифри с опасности за загуба на милиарди средства. В другите министерства без да подвигаме доста звук просто се опитваме да си свършим работата. (...) Не всичко е цветя и рози, както се показва от предходните ръководещи. И по тази причина би трябвало да има надзор от страна на държавното управление ", отсече Денков.

Премиерът не се тормози от заканата на някогашния енергиен министър Росен Христов, който заплаши да го съди. И в конкретика що се касае до договорката за газови доставки с турската " Боташ ", подписана от кабинета Донев - министър председателят Денков още веднъж преповтори опасенията си във връзка с нея, преди всичко тъй като е доста дълготрайна (13 години), както и тъй като има съществени финансови задължения за България. " След няколко години може да бъде напълно друга обстановката в Европа, тъй като пазарът на природен газ се развива доста бързо. Затова такова дълготрайни контракти не са положителни. Опитваме се да минимизираме рисковете. "

Денков отхвърли да даде оценка за своето и на сътрудниците си ръководство, тъй като това трябвало да го вършат другите. Но въпреки всичко, акцентира той - постоянната власт задвижила всички браншове, които имало потребност от рестарт и поставяла намерено проблемите. И обеща- всеки месец държавното управление ще дава доклад на направеното до момента.

Премиерът разяснява и готвените промени в Конституцията, касаещи институцията на служебния кабинет - служебните държавни управления се запазвали, акцентира той, само че се лишава опцията един човек, президентът, да взема решение еднолично всичко, протичащо се в страната.

По тематиката за участието на България в Шенген - задачата била сложна и амбициозна, уточни Денков. А що се отнася до съпротивата на Австрия, тя била поради огромния брой мигранти на тяхна територия. " Имах няколко диалога с австрийския канцлер, който сподели, че за него това е голям проблем. Затова напъните са ориентирани към прекъсването на мигрантите, влизащи на наша територия, хващането им на наша територия, както и работата с европейските структури като " Фронтекс ", като новият акцент е да се блокират уредниците на трафика. Има прочут триумф в тази тенденция, понижението тази година е 20%. А що се отнася до Холандия - там акцентът повече е върху правосъдната промяна и битката с корупцията "

През септември-октомври ще започва и акцията преди предстоящото приемане на еврото, разяснява и друга настояща тематика Денков, като сега има сериозна съгласуваност сред Министерството на финансите и Българска народна банка по въпроса.

Премиерът разяснява и апелите за налагане на етични стандарти върху политици и медии. Нямало, уточни той, да се постанова цензура на информацията, само че органите, които следва да наблюдават за етичността на медиите, трябвало да проработят. " За мен сега Съветът за електронни медии не си прави работата. Не може публицисти, които популяризират погрешни обстоятелства, да не бъдат глобени по някакъв метод ", влезе и в тематиката за медийната независимост ученият.

И по друга наболяла тематика в последните седмици - предлагането на Политическа партия, към този момент подкрепено и от ГЕРБ и Движение за права и свободи, националният празник да се смени от 3 март на 24 май - Денков не бил срещу 3 март, а в противен случай - за него.

" Аз съм за 3 март като празник, той има доста значимо място. Но аз съм и в това време аз съм за 24 май да стане народен празник. Това не е противопоставяна на единия на другия празник, а предпочитание да издигнем най-важното - науката, образованието, преди всичко. "

И друга вест - до края на октомври кабинетът ще показа в Народното събрание постоянният бюджет за 2024 година. И въпреки да било рано за съответни елементи, щяло да се борят недъзи като непропорционалното финансиране на държавни институции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР