Има хора, за които индивидуалните проекти са идеалният начин да

...
Има хора, за които индивидуалните проекти са идеалният начин да
Коментари Харесай

Как да работите по-добре в екип

Има хора, за които самостоятелните планове са идеалният метод да покажат всичко, на което са способни.

Могат да се провеждат, да проучат и да свършат работата в период без да имат потребност и от един телефонен диалог.

Други пък не обичат да играят ролята на „ човека-оркестър “ и считат, че всеки би трябвало да принесе със личните си умения към общия план без да би трябвало да научава нови 3 специалности .

За втория вид хора работата в екип им се получава от вътрешната страна. Знаят до каква степен се простират качествата им, не се тормозят да делегират задания или пък да извършват дадените им от различен.

Но какво да прави някой, който е „ солов състезател “ в план, в който по една или друга причина би трябвало да се сработи с други хора?

Всъщност, съвсем няма работа, която човек да прави напълно самичък . В един или различен миг постоянно се стига до връзка с други хора и до работа в екип.

Как да извършите по този начин, че работата да върви леко , да не се изпокарате и да не изнесете целия план на гърба си, до момента в който другите си „ клатят краката “.

 Thinkstock

Ние имаме няколко съвета:

Не се опитвайте да сте водач непременно. Запомнете, че в един екип всеки има своята роля. Успеете ли да определите функциите авансово с всички участници съгласно уменията, които имате, работата ще върви в действителност като по ноти.

Основните функции, без значение каква е сферата на работата, включват :

Технически експерт – той е най-добре осведомен с процесите и заданията, с практическите управления, извор е на всякаква техническа информация, която би ви помогнала да разберете дали гениалните хрумвания могат да се трансфорат в нещо на практика осъществимо.

Иноватор – индивидът с концепциите. Този, който мисли отвън шаблоните и измисля изобретателни решения.

Мотиватор – спояващият детайл. Успява да държи всички съсредоточени върху задачата и да ги стимулира да не престават напред. С позитивното си отношение съумява да „ болести “ и останалите.

Редувайте се

За всеки стадий от плана друг човек би трябвало да носи отговорност. Това се диктува от другите умения, нужни за приключването на работата. В началото са концепциите, след това конкретизирането, производството и най-после – представянето на плана или продукта.

Нека всеки носи своята част от отговорността според от познанията и уменията които има , а когато неговата роля завърши, да отстъпи водачеството на този, който е най-добре осведомен със идващия стадий.

Говорете на „ ние “

Създаването на добре работещ екип изисква сериозна психическа работа. Ако вие сте водачът, постарайте се да създадете възприятие за общественост още от първите срещи. Използвайте „ ние “ вместо „ Аз “ и „ вие “ и резултатите няма да закъснеят.

 Thinkstock

Хвалете обилно, критикувайте умерено

Всяка добре свършена работа заслужава същия мощен отзив , както грешките. Хората като цяло сме склонни да хвалим малко и да подлагаме на критика доста, само че тъкмо това разграничава положителния водач от посредствения управител.

Добрият водач не се тормози да хвали екипа си, тъй като знае, че по този начин се реализира повече, в сравнение с с викове.

Дори в екипа ви да няма изявен водач, хвалете се едни други за свършената до момента работа , ще ви подейства доста позитивно.

Опознайте се

Всеки човек има своите положителни и неприятни страни. В името на хармоничната работа, а и с цел да спестите личните си нерви, пробвайте се да се фокусирате върху позитивните черти на сътрудниците си .

И не изисквайте от разсеяния да е спретнат по този начин, както не можете да изисквате от техничаря да дава хрумвания. За всяка активност си има човек.

Отнасяйте се другите по този начин, както желаете да се отнасят с вас

Този съвет може да ви се коства „ покрай мозъка “ и непотребен за предоставяне , само че може да се уверите сами от всекидневието си по какъв начин забравяме тъкмо него.

Така че се дръжте с другите членове на екипа другарски и с почитание .

Тогава даже и на най-големия единак работата в екип ще му хареса.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР