Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме

...
Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Няма машини, няма избори

Има хора в България и протестиращи, които споделят – разпускаме Народното събрание и отиваме на избори. Избори не може да има, защото машини не може да има, а по закона написа, че се гласоподава единствено с машини. Тоест ние към този момент напущаме демократичния терен, в случай че създадем това, което желаят доста хора. Няма избори. Няма машини. Те са противозаконни, в случай че са с хартия, затова какво вършим? Трябва да се мисли. В България мисленето е в доста огромен недостиг. Този коментар направи пред БНР проф. Михаил Константинов, някогашен член на Централната изборна комисия и сегашен ръководител на Съвета на шефовете на "Информационно обслужване ".

Време за въвеждането на машинно гласоподаване явно няма, само че то е малко даже в случай че изборите са постоянни, счита Константинов. Той напомни, че най-късната допустима дата за провеждането на изборите, е 28 март следващата година.

Съгласно сега настоящите текстове в Изборния кодекс, във всички секции с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено с машини. Това са към 9 хиляди секции на територията на страната. Минималната оценка за броя на машините е към 20 хиляди машини, една машина коства към 2 хиляди евро, уточни математикът.

Кои са плюсовете и минусите на машинното гласоподаване?

Някои от компаниите производителки на машини за гласоподаване, са банкрутирали заради липса на търсене, а компаниите, с които са водени диалози, се нуждаят от време за такава голяма поръчка, като обстановката се усложнява в допълнение поради доставките на части от Китай, изясни Михаил Константинов.

Пандемията от ковид е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласоподаване в закона, посочи той.

Машините, планувани в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или така наречен тъч скрийн. Това значи всички хора, които гласоподават с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е съвършено изискване за заразяване на идващия гласоподавател. Когато карате в една секция 200 души да пипат един и същи екран, създавате съвършени условия да ги болестите. Химикалка човек може да си донесе и от у дома, а машина не може да си донесе от у дома. Не би трябвало да има една писалка за всички, разяснява още Константинов.

По-малко от 1% от хората в Европа имат опция да гласоподават с машини и това са хората в Брюксел. Никъде другаде не се гласоподава с машини заради доста аргументи, заключи Михаил Константинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР