Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо

...
Има хора, които предпочитат да разообразят великденския обичай и вместо
Коментари Харесай

Корени от билката брош, куркума и лилаво зеле са нужни за естествено багрене на яйца

Има хора, които избират да разообразят великденския бит и вместо с подготвени бои опитват, като багрят яйцата с естествени съставки. Ако решите да опитате с естествени багрила - дали от любознание към мъчно предвидимия резултат, предпочитание за творчество в традицията или отбягване на химическите бои - " Дневник " ще ви покаже на следващия ден с видео (очаквайте тук) изпитани предписания по какъв начин това става елементарно.

Но с цел да съумеете да приложите концепциите за Велики четвъртък, когато по традиция е боядисването на яйца, ще ви би трябвало малко подготовка. Най-трудни за намиране са билката борш, която е нужна за аления цвят, и лилавото зеле, от което се получава синьото оцветяване. Най-лесният цвят за получване посредством естествени багрила е аленото (но единствено в случай че имате от корени от брош), а най-трудният - зеленото, за което яйцето би трябвало да преседи дълго време в запарка от коприва или пък да смесите куркума с запарка от сушени сини боровинки.

Брош за алено

Можете да намерите корени от брош в билковите аптеки, само че не се бавете, тъй като запасите им се изчерпват в навечерието на Великден. Билката е постоянно срещана в Юзоизточна България, само че рядко се употребява и намира другаде, тъй че нормално ще ви се наложи да я потърсите по профилираните аптеки. Тя обаче е най-доброро естествено багрило за червен цвят, който не се получава добре по други способи - да вземем за пример люспи от червен кромид лук ще ви дадат кафеникав цвят, а червенто цвекло ще остане по пръстите и кухненските принадлежности, само че не и по черупката на яйцата. Билката брош обаче бързо и елементарно дава кондензиран червен цвят, а при напълно малко потопяване на яйцето - розов. От нея ще ви трябват единствено няколко лъжици (около 50 грама) от корените, като преди да ги ползвате за багрене, е добре да ги счукате.

Лилаво зеле за синьо

Въпреки че лилавото зеле е познато на пазара в България, сега е сезонът, в който се предлага съвсем единствено зелено. Синият цвят за боядисване на яйцата обаче се получава най-добре от него, по тази причина е добре преди четвъртък да отделите време и да го потърсите в пазари и магазини от вида " Плод и зарзават ". Друг вид за приемане на наследник цвят при естествено багрене на яйца са сушените боровинки, които също не са най-обичайният продукт за кварталния магазин и изискват търсене.

Жълто от куркума

Най-лесен от трите съществени цвята е жълтият. Той се получава елементарно при потребление на подправката куркума, с която евентуално ще откриете по-лесно, в сравнение с броша и лилавото зеле. Тя бягри бързо и елементарно и според от времето, което яйцето престои в отварата, ѝ дава от бледожълт до наситенозлатист цвят.

Вариант за оранжев цвят дават люспите от остарял жълт лук, само че ви би трябвало по-голямо количество - най-малко към 10 огромни глави остарял жълт лук, от който да вземете люспите.

Зеленото

Най-лесно се намират съставките, нужни за зелен цвят - копривата, тъй като тъкмо в този момент е сезонът й. Добре е да се запасите с по-голямо количество за по-бързо оцветяване - към 300 година Този цвят се реализира по-бавно.

Друг вид за приемане на естествено обагряне в зелено е да комбинирате съставките, които ползвате за двата съществени цвята, които сформират зеленото - а точно куркума за жълто и боровинки за синьо. В случая не използвайте лилаво зеле, тъй като то изисква също доста време за оцветяване и няма да реагира бързо с куркумата. Ако комбинирате куркума и боровинки, се получава прелестен зелен цвят.

И въпреки всичко - яйца

Най-лесно можете да предвидите нюанса, който естествените багрила ще ви дадат, в случай че употребявате бели, а не тъмни яйца. Те също не се срещат във всеки магазин. В множеството случаи при едно и също време на престой на чисто бяло и по-тъмно яйце в една и съща запарка се получават разнообразни цветове, като бялото има видим цвят много по-рано от тъмното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР