Има хора, които не се увличат да харчат много и

...
Има хора, които не се увличат да харчат много и
Коментари Харесай

Необичайният метод, който ни помага да пестим повече пари

Има хора, които не се увличат да харчат доста и живеят напълно приемливо - нито в ограничения, нито в разточителство. На другия полюс пък са хората, които просто са по-лекомислени щом стане дума за покупки, а някои пазарят и от чисто прочувствени подбуди - тъй като са отегчени, уплашен или пък смутени от нещо.

За тези, които желаят да трансформират тази своя линия обаче, начинанието не е изключително елементарно, защото навиците за харчене са част от всекидневието на всеки човек, а и поради че самото харчене също включва прочувствен аспект, е предизвикателство да се " възпитаме отначало ".

От към този момент цели 116 години обаче съществува един японски способ за ръководство на финансите. Нарича се " какейбо ", което се превежда като " домашна финансова книга ", а негова създателка е Хани Мотоко - известна с това, че е първата жена публицист в Япония. Накратко методът " какейбо " е простоват и скромен метод за ръководство на пари, само че ето по какъв начин по-точно работи той.

Идеята му е да помогне на човек да разбере отношението и връзката си с парите, посредством воденето на " дневник " за сумите, които получава и харчи. Но спецификата на " какейбо " е, че не предлага този дневник да бъде електронен (под формата на приложение, програмен продукт или Excel таблици), а книжен - физическа тетрадка или бележник. Записвайки там по какъв брой и защо харчим, ще можем да проследим навиците си. Писането на ръка въобще не е за подценяване - потвърдено е с проучвания, че то предизвиква човек да бъде по-осъзнат и оказва помощ за осъзнаването на аргументите за негативите черти.

" Какейбо " дава и други потребни и практични насоки, щом става дума за извършване на покупки, написа CNBC. Преди да създадем покупка, методът поучава да си зададем следните въпроси:
Мога ли да пребивавам без този предмет?Финансовото ми положение разрешава ли ми да дам сумата за този предмет?Ще го употребявам ли в действителност?Имам ли къде да го запазвам?Как въобще попаднах на него? (Тук роля играе въздействието на рекламите и извършването на покупки от прочувствени подбуди)Какво е прочувственото ми положение като цяло през днешния ден? (Спокойно ли ми е, под стрес ли съм, усещам ли се зле за себе си?)Как ще ме накара да се усещам тази покупка? (Ще ме направи ли щастлив/а, развълнуван/а или ще ми е безразлично? И какъв брой дълго ще трае това възприятие?)
Трябва въпреки всичко да отбележим, че " какейбо " няма за цел да ни ограничи дотолкоз, че да стартираме да се усещаме потиснати. Идеята на метода не е да стигаме до крайности и да вършим внезапна и фрапантна смяна в навиците, а посредством внимание, осъзнатост и последователно, да променим отрицателните.

За постигането на този напредък може да си помогнем и с още няколко насоки, които са потребни в моментите, когато ни се прииска да си купим нещо.

Добра концепция е да обмислим покупката за 24 часа. Така ще имаме време да осъзнаем дали в действителност имаме потребност от нея. Ако на идващия ден сме сигурни, че става дума за нужда, която можем да си позволим финансово, тогава покупката е оправдана.

Не бива да разрешаваме понижения и отстъпки да ни изкушават. Често тогава се отпускаме да харчим за неща, от които действително нямаме потребност. В такива случаи е потребно да се запитаме дали бихме купили продукта, в случай че не беше понижен, а на първичната му цена.

Да ревизираме салдото по банковата си сметка постоянно (дори всеки ден) също е добра концепция, защото това ни дава чувството, че имаме повече надзор над парите си.

Пазаруването в брой вместо с карта е различен остроумен метод да сме по-осъзнати какъв брой харчим. Най-добре е да за всяка седмица да разполагаме с избрана сума в брой, която да си разпределяме за всеки от дните и да не надвишаваме, написа lifestyle.bg.

И не не последно място по значимост, бихме постигнали по-добър триумф в ръководството на финансите си, в случай че променим това, което ни подтиква да харчим. Така да вземем за пример не е по никакъв начин неприятна концепция да се отпишем от приемането на рекламни имейли или пък в случай че сме склонни да пазарим, когато ни е скучно, по-добре вместо това да си създадем разходим на открито да вземем за пример.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР