Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват

...
Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват
Коментари Харесай

Наследствена черта или липса на самочувствие: на какво се дължи срамежливостта?

Има хора, които елементарно се приспособяват към нова среда, поддържат връзка свободно, бързо намират общ език с другите хора. За други обаче този развой е доста сложен, даже неосъществим, изясняват от.

Срамежливостта се демонстрира от ранна възраст. Нерешителните деца се тормозят да дават отговор в учебно заведение, не подхващат никакви начинания, даже да са с отлични качества. В юношеството срамежливостта се изостря и предизвиква доста неприятни моменти.

 свенливост Thinkstock

Според американския психолог Филип Зимбардо тази линия е присъща за всяко трето дете, и по-често се демонстрира при девойките, в сравнение с при момчетата .

Някои учени считат, че срамежливостта се наследява . Тази доктрина се удостоверява от обстоятелството, че децата на енергични и общителни родители доста рядко страдат от свенливост, до момента в който децата на срамежливи родители се отличават със същите характерности. Изследователи от университета в Харвард са намерили сходни физически и прочувствени индикатори при плахи деца . В ранна детска възраст при тях се следи учестен пулс, те са по-лесно възбудими и плачат по-често.

 майка дете Thinkstock

Други обаче считат, че гените нямат нищо общо със срамежливостта. По-важна е средата, в която детето пораства .

Срамежливостта нормално е присъща за първородните деца , до момента в който идващите са по-контактни, по-лесно приспособими към събитията. Психолозите изясняват този феномент с обстоятелството, че родителите се тревожат прекомерно доста за първородното дете, а второто бива по-малко притеснявано от натрапчивите грижи на родителите. По-малките получават сръчност и умения за договаряния, растейки около по-големите си братя и сестри.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР