Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват

...
Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват
Коментари Харесай

Може ли срамежливостта да бъде излекувана?

Има хора, които елементарно се приспособяват към нова среда, поддържат връзка свободно, бързо намират общ език с другите хора. За други обаче този развой е доста сложен, даже неосъществим.

Срамежливостта се демонстрира от ранна възраст. Нерешителните деца се тормозят да дават отговор в учебно заведение, не подхващат никакви начинания, даже да са с отлични качества. В юношеството срамежливостта се изостря и предизвиква доста неприятни моменти.

Според американския психолог Филип Зимбардо тази линия е присъща за всяко трето дете, и по-често се демонстрира при девойките , в сравнение с при момчетата.
 дете ThinkStock/Getty Images
Някои учени считат, че срамежливостта се наследява. Тази доктрина се удостоверява от обстоятелството, че децата на енергични и общителни родители доста рядко страдат от свенливост, до момента в който децата на срамежливи родители се отличават със същите характерности. Изследователи от университета в Харвард са намерили сходни физически и прочувствени индикатори при плахи деца. В ранна детска възраст при тях се следи учестен пулс, те са по-лесно възбудими и плачат по-често.-->

Други обаче считат, че гените нямат нищо общо със срамежливостта. По-важна е средата, в която детето пораства.

Срамежливостта нормално е присъща за първородните деца, до момента в който идващите са по-контактни, по-лесно приспособими към събитията. Психолозите изясняват този феномент с обстоятелството, че родителите се тревожат прекомерно доста за първородното дете, а второто бива по-малко притеснявано от натрапчивите грижи на родителите.  По-малките получават сръчност и умения за договаряния, растейки около по-големите си братя и сестри.
 среща ThinkStock/Getty Images
Ето няколко съвета по какъв начин да се справите със срамежливостта:

Приемете себе си подобен, какъвто сте. Не се анализирате и не изисквате прекалено много от себе си.

Не придавайте толкоз огромно значение на мнението на другите. Никога не може да ви харесат всички хора, а и това не нужно.

Започнете да изказвате своето мнение. Така ще придобиете убеденост.

Не си мислете, че сте център на света и всички гледат единствено вас.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР