Има хора, които харесват луничките и такива, които ги мразят,

Има хора, които харесват луничките и такива, които ги мразят, ...

Лунички на очите? Да, възможно е и не бива да ги игнорирате!.


Има хора, които харесват луничките и такива, които ги мразят, но тук става дума за лунички по тялото и лицето. А знаехте ли, че може да имате лунички и на очите? Те са подобни на другите лунички, но не винаги са напълно безобидни. 

Всеки от нас има рождени белези и бенки. Луничките са много подобни на рождените белези, но могат да се появят и в окото ни. Те всъщност представляват просто оцветяване на окото. Можете да имате лунички в предната част на окото, близо до ириса или под ретината, в задната част. 

Луничките са съставени от клетки, наречени меланоцити, които са същите клетки, които правят пигмента на кожата, косата и очите ви. Обикновено меланоцитите се разпределят равномерно в тъканта на тялото, но понякога тези клетки могат да се съберат заедно, формирайки лунички и белези. 

Някои хора са по-застрашени от появата на лунички в окото от други

Луничките не са особено рядко срещани. Но те са най-често срещани при хората с бяла кожа (около 5% от тях), защото светлите очи, светлата кожа и бързото изгаряне на слънце са рискови фактори. Прекарването на много време на слънце увеличава шансовете да се сдобиете с лунички. 

Луничките на очите са по-често срещани при възрастни хора, които са имали тежки слънчеви изгаряния и често са се излагали на слънце. Изследователите не знаят точната роля на слънчевата светлина в здравето на очите, но се смята, че "високата експозиция на хронична слънчева светлина" може да доведе до лунички на очите. 

За щастие луничките на очите не предизвикват никакви симптоми, освен че изглеждат странно. Може да ги забележите, ако са в предната част на окото. Ако са отзад, до ретината, има голяма вероятност изобщо да не ги забележите. И тъй като нямат никакви симптоми, можете да разберете, че съществуват, когато посетите лекар. 

Източник: jenite.bg