Има хиляди съвети и психологически техники, които могат да ви

...
Има хиляди съвети и психологически техники, които могат да ви
Коментари Харесай

Тези 8 съвета от невробиологията ще ни направят по-щастливи

Има хиляди препоръки и психически техники, които могат да ви оказват помощ да се чувствате щастливи и да се учите да се радвате на всеки нов ден. Често обаче забравяме, че и тялото ни има думата по този въпрос.

Eто няколко открития от региона на невронауките, които демонстрират тъкмо какво може да ни донесе възприятие на цялостно задоволство.

Научете се да казвате „ Благодаря “

Какво се случва: Когато благодарим на някого, или даже на ориста, за нещо, се фокусираме върху позитивните аспекти от живота. Приятните мемоари задействат производството на серотонин в предния цингуларен кортекс. Техниката постоянно се употребява за лекуване на меланхолия.

Решавайте проблемите един по един

Какво се случва: Мозъкът ни в никакъв случай не стопира да търси решения на проблемите, които ни тревожат. Това изисква доста сила, така че когато мозъкът се измори и казусът остане неуреден, и усещаме тревога и неспокойствие.

От друга страна, за всяко сполучливо решение мозъкът ни ни възнаграждава с доза от невротрансмитери, които успокояват лимбичната система и ни оказват помощ да забележим още веднъж света в по-добра светлина. Следователно в действителност си коства да се опитваме да се оправяме с проблемите един по един.

Не таете в себе си: говорете за това, което ви смущава

Какво се случва: Процесите, в които безмълвно прекосяваме през нещо неприятно и в които приказваме за усложненията си включват разнообразни елементи от мозъка. В последния случай негативните страсти имат по-малко влияние върху нашето богатство. Затова е целесъобразно да не затаявате нещата в себе си. Когато говорите за тях, мозъкът ви задейства производството на серотонин и даже съумява да откри позитивни страни на обстановката.

Докосвайте и прегръщайте

Какво се случва: За нас, хората, общественото взаимоотношение е в действителност значимо. Различни форми на физическа поддръжка, изключително докосванията и прегръдките могат да ускорят възобновяване от болести. Ако премахнете тактилното взаимоотношение от живота си, мозъкът възприема това неявяване по метода, по който възприема физическа болежка – едни и същи зони на мозъка се задействат и в двата случая. На собствен ред това задейства процесите, които се отразяват на настроението и способстват за развиването на меланхолия.

Учете, учете и отново учете

Какво се случва: За мозъка придобиването на ново знание значи непрекъснато адаптиране към изменяща се среда. Чрез този развой мозъкът се развива, награждавайки личните си старания да попие и обработи новата информация с допамин, обвързван с възприятието на наслада. Ако желаете да бъдете щастливи, не се опасявайте да пробвате нови неща, да променяте средата си и да се спирате да учите.

Спортувайте

Какво се случва: Физическата интензивност е стрес за организма. В момента, в който стресът завърши, тялото получава премия – доза ендорфини, отделяни от хипофизната жлеза. Ефектът е сходен на този от опиатите (например морфина), които понижават болката и усъвършенстват настроението. За задачата не е нужно маратонско тичане – даже и най-обикновената разходка може да направи чудеса. Не е инцидентно, че доста писатели и композитори са включвали разходките като неизменима част от креативния развой.

Винаги се стремете да се наспите добре

Какво се случва: Когато спим на мрачно, организмът ни отделя хормона мелатонин. Този хормон забавя всички процеси в тялото, като му оказва помощ да се възвърне и да усили равнището на серотонин в хипоталамуса. Ако мозъкът засече смяна в осветлението, той задейства отделянето на стресовия хормон кортизол, който ни кара бързо да се събудим. Затова е значимо да спим от 6 до 8 часа в мрачно или затъмнено помещение.

Имайте приятни упования

Какво се случва: Процесът, в който чакаме нещо прелестно, да вземем за пример храна или секс, е сходен на условния инстикт на слюноотделяне. Мозъкът ни автоматизирано изпитва наслаждение от самото очакване на приятното събитие. Ето за какво обичаме да броим часовете и минутите до някой специфичен миг – без значение дали е рожден ден или женитба, среща с другари просто края на дълъг работен ден.

Обекти.бг
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР