Има готовност машините за електронно гласуване да бъдат произведени в

...
Има готовност машините за електронно гласуване да бъдат произведени в
Коментари Харесай

Експерт: Машинното гласуване може да се въведе още на тези избори

Има подготвеност машините за електронно гласоподаване да бъдат създадени в България/ Те могат да бъдат употребявани още на тези избори. Това сподели изобретателят на машината Александър Чобанов в предаването "Лице в лице " по БТВ.

По думите му, машината дава отговор на всички условия – и на Избирателния закон, и на ЦИК.

"Имахме подготвеност за 2017 година да реагираме, само че публичната поръчка не позволяваше на този, който ще я завоюва, да има подизпълнители ", изясни Александър Чобанов.

„ В България има подготвеност тези машини да бъдат създадени, в случай че не се продължава тази тактичност да се тупка топката, с цел да остане един месец, и най-после да ни кажат – "Айде, дайте ги тези машини ". В момента сме в едно задържане на целия развой. Ние сме единствените български производители, които имаме подготвеност това да се случи на тези избори. На нас ни трябват не повече от 60 дни, с цел да можем да осъществяваме поръчка, само че сега няма обявена”. "Въпросът е заради каква причина няма да има машинно гласоподаване и разбираме, че това е желанието да бъде променен Изборният кодекс и сме доста възмутени, че депутатите, влизайки в Народното събрание, стават безусловно безконтролни и вършат каквото си желаят, а те са наши представители”, сподели Чобанов.

По думите му, при машинното гласоподаване невалидни бюлетини няма да има, тъй като машината не разрешава два пъти еднакъв човек да гласоподава. Според него това ще бъде край и на невалидните бюлетини, и на купения избор.

„ Тук няма да се снима, тъй като няма да има тъмна стая. Когато аз гласоподавам и си изваждам една от бюлетините, която излиза, тя излиза за по-малко от 10 секунди. Не мога да я фотографирам, би трябвало да я сгъна и да я пусна в урната. Не ви трябват повече от 30 секунди да си изберете съответната партия, да си изберете преференцията и да натиснете бутона”, изясни изобретателят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР