Има голямо възраждане на самодейността в най-хубавия й вид, на

...
Има голямо възраждане на самодейността в най-хубавия й вид, на
Коментари Харесай

Венцислав Петков: Има голямо възраждане на самодейните състави

Има огромно възобновление на самодейността в най-хубавия й тип, на самодейните сформира. Те са като глътка въздух измежду технологията, която ни обгръща. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция артистът Венцислав Петков - началник на студентския спектакъл " Пирон " към Русенския университет и един от доайените на Русенския трагичен спектакъл.

" В момента доста хора имат потребност да танцуват, да се занимават с спектакъл, с музика. Идва времето на този вид изкуство, където група хора се събират и вършат нещо ", сподели Петков.

Повече от 30 години студентският спектакъл " Пирон " радва русенци

Студентският спектакъл " Пирон " към Русенския университет е учреден през 1987 година. От есента на 1990 година негов началник е Венцислав Петков. " Пирон " е основан от няколко запалянковци - студенти. Чудили се по какъв начин да го нарекат. Накрая решили да съберат първите букви на имената си. От тях се получило ЛИРОН. Казали го в университета, а някой пък го чул ПИРОН. Така останало името, което съгласно мен е ужасно попадение и неповторима марка за този спектакъл ", изяснява Венцислав Петков. През всичките тези години " Пирон " минал през доста стадии. Студентската натрупа репетирала в няколко зали, а в този момент са в новия корпус на университета. " Има отношение на управлението на висшето учебно заведение, имаме си също своето място и престиж ", споделя Петков.

Театърът се показва и по фестивали. Един от тях се провежда на всеки две години във Враца - Международният юношески сценичен фестивал " Време ". В него вземат участие групи от разнообразни страни. " От 1992 година постоянно вървим на този фестивал. Популяризираме и Русе, и русенската натрупа, и Русенския университет ", споделя Петков. Той споделя, че от една страна са представленията, а от друга - запознанството с млади артисти от разнообразни континенти на света.

" По време на едно от изданията във Враца, след една дискотека, към 4.00 часа сутринта, минахме през залата за представления и видяхме грузинската натрупа да репетира. Това приказва за духа, който се основава към такива юношески театрални групи. Ние в " Пирон " ценим този дух, който ни е държал през годините. Това е и най-ценното качество на тази натрупа. Тя непрестанно се обновява - идват младежи, други си отпътуват. Има и няколко души, които от дълго време са приключили висшето си обучение, само че не престават да бъдат част от групата ", изяснява Петков.

За 32 години през " Пирон " са минали към 600-700 младежи. Около 20 са професионалните артисти сега, които са почнали своя път от русенския студентски спектакъл. По думите на Петков предизвикването да се работи със студенти, с непрофесионални артисти, е огромно. " Точно, тъй като са непрофесионалисти, са освободени. Използвам непринудеността и свободата на студентите. Ние не се затваряме в канони, ние си разрешаваме да бъдем доста разнообразни от време на време и да действаме разнопосочно ", споделя Петков. По думите му това носи огромен позитивен заряд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР