Има голяма вероятност когато сме в всъщност да нямаме правова

...
Има голяма вероятност когато сме в всъщност да нямаме правова
Коментари Харесай

Юрист: Извънредното положение или обстановка изключват правовата държава

Има огромна възможност когато сме в в действителност да нямаме правова страна. Това сподели пред БНР юристът Деяна Марчева, основен помощник по конституционно право в Нов български университет. Тя е измежду участниците в конференцията на тематика „ Извънредното състояние: Понятия, практики, политики “.
„ Въпросът не е дали изключителното състояние включва в себе си някаква орязана версия на. Вероятно би трябвало да си признаем, че откакто изключителното е противоположното на естественото, а правото допуска естествена конструкция на връзки, има огромна възможност когато сме в изключителна обстановка, в действителност да нямаме правова страна “, счита Марчева.
Най-известният теоретик на изключителното състояние – Карл Шмид от 20-те години на XX век, е и най-големият съперник на правовата страна, добави тя.
Винаги когато приказваме за изключително състояние, за изключителна обстановка, даже за изключителна епидемиологична конюнктура, би трябвало като адвокати да си даваме сметка, че изначално изключваме правовата страна, разяснява Марчева в предаването „ Преди всички “.
Не се постановяваше още пролетта да се вкарва изключително състояние, още тогава Законът за здравето предвиждаше благоприятни условия за въвеждане на изключителна епидемиологична конюнктура, счита Деяна Марчева. Според нея към въвеждане на изключително състояние се е пристъпило поради законови неясноти.
Какви са поуките за правото от използването на двата модела на ограничавания?
 Кунчев за опашките пред огромни магазини и вериги: Ако не престават, ще разтеглим ограниченията Кунчев за опашките пред огромни магазини и вериги: Ако не престават, ще разтеглим ограниченията
През последните дни в интернет се появиха доста фрагменти на които ясно се вижда безотговорно скупчване на огромни групи от хора във веригат...
Големият проблем от юридическа позиция е тъкмо кой и по какъв начин взема решение кое е изключително и в каква степен е изключително, разяснява Деяна Марчева.
„ И от решението на излиза наяве, че няма отнапред заложени критерии и стандарти, по този начин щото да има юридически, парламентарен надзор върху преценката дали са налице предпоставки за въвеждане на изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура.
Това е огромният проблем за правото - неналичието на юридически надзор върху преценката кое е изключително и в каква степен, а оттова се отваря пътят на произвола, акцентира Марчева. „ А там, където се отвори пътят за произвола, се разделяме с правовата страна. “
Матрицата на извънредност не можем да я постановяваме във всяка една стресова, необикновена или спешна обстановка, безапелационна е Деяна Марчева. По думите й са нужни доста по-чувствителни критерии за другите обстановки. „ А не всяко нещо, което е по някакъв метод опасност, ненадейно да се слага под рамката на изключително състояние или изключителна обстановка. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР