Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата

...
Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата
Коментари Харесай

Караянчева: Има потенциал за задълбочаване на отношенията в енергетиката между Русия и България

Има огромен капацитет за задълбочаване на двустранните връзки в областта на енергетиката, където Русия и България са дългогодишни сътрудници. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в изявлението си пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното заседание на Руската федерация. За първи път ръководител на българския парламент приказва пред представителите в горната камара на съветския парламент.

Цвета Караянчева посочи, че съдействието в енергетиката би трябвало да бъде продължено при съблюдаване на правилата - целенасоченост, конкурентост, бистрота, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена. „ България води политика, ориентирана към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, по този начин и за Европейския съюз ", добави Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание заявява, че страната ни поддържа опцията за прекосяване на отклонение на „ Турски поток " през територията на България в подтекста на основаването на районния газов хъб „ Балкан ". Така ще се реализира действителна диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, добави Цвета Караянчева и посочи, че България не възразява против нито един план, който дава отговор на настоящото европейско законодателство, способства за сигурността на доставките и задачите на Енергийния съюз и е стопански аргументиран.

Председателят на Народното събрание означи, че съдействието сред България и Русия в региона на нуклеарната енергетика заслужава деликатно, отговорно и задълбочено разискване. Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското съдействие са и капиталовите вероятности.

През последната година и половина политическият разговор сред България и Русия на най-високо равнище е насърчителен, уточни в словото си Цвета Караянчева. Тя акцентира, че динамичността на политическите контакти, както и солидният капацитет на двустранните връзки, би трябвало да доведат до увеличение на практическото взаимноизгодно съдействие. Ние желаеме да развиваме връзки с Руската федерация, учредени на разговора, градивното съдействие и взаимното ценене на ползите, съобщи ръководителят на Народното събрание.

В началото на изявлението си ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева акцентира, че връзките сред България и Русия са споени с най-здравата връзка - тази на духа, вярата и културата. „ Те са положени върху стабилен исторически пиедестал, имат дълголетна история и мощен прочувствен заряд. Славянобългарската книжовност, книжнина и просвета, езиковата и духовна непосредственост, делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на още плеяда дейци на славянското просвещение постоянно ще озаряват връзките сред нашите нации ", означи Цвета Караянчева.

Отношенията сред България и Русия имат дълбоки корени във вековете, само че безспорно връхна точка в летописа на българо-руските връзки е Освобождението на България, съобщи ръководителят на Народното събрание. Ние помним и в никакъв случай не ще забравим - за свободата на нашето Отечество починаха хиляди съветски войни, свободата възкреси за нов живот българската страна и проправи пътя й към модерната европейска държавност, акцентира Цвета Караянчева. Вече 140 години България съхранява дълбоката признателност към Русия за възобновяване на българската държавност, добави тя.

Председателят на Народното събрание уточни, че през днешния ден българо-руските връзки се развиват в изискванията на един непрестанно усложняващ се свят, свят на ескалиращи рецесии, на дълги процеси на споразумяване на спорове, на нежни салда и на мъчно напасване на ползи в интернационален проект. В разговора с Русия България се управлява от своите национални ползи и от общата политика на държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО, уточни тя. България в качеството си на пълновръстен член на Европейския съюз и НАТО би могла да способства за развиване на разговора на тези две организации с Руската федерация, добави Цвета Караянчева. България има интерес от възобновяване на доверието и от развиването на открити и прагматични връзки сред Брюксел и Москва, съобщи ръководителят на българския парламент.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно публично посещаване в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за другарство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР