Има големи прилики между руския президент Владимир Путин и Адолф

...
Има големи прилики между руския президент Владимир Путин и Адолф
Коментари Харесай

Историк: Путин и Хитлер много си приличат

Има огромни прилики сред съветския президент Владимир Путин и Адолф Хитлер. Това твърди известният историк Тимъти Снайдер. Според него и двамата водачи имат фашистки характерности, а дейностите им са доста сходни, написа немското издание „ Фокус “.

След началото на война в Украйна историческите съпоставения сред Адолф Хитлер и Владимир Путин зачестиха. Досега съветският президент неведнъж беше сравняван с някогашния руски деспот Йосиф Сталин. Американският историк Тимъти Снайдер обаче вижда някои плашещи прилики сред Путин и Хитлер.

Въпреки че други специалисти предизвестяват, че сходно съпоставяне е прекомерно извънредно, Снайдер разказва съветския президент като фашистки водач в изявление за списание „ Шпигел “. Историкът стига до тази оценка въз основа на няколко признака, които съгласно него оправдават изцяло едно такова съпоставяне.

На първо място Снайдер показва, че Владимир Путин в никакъв случай не е крил възхищението си от фашисткия мъдрец Иван Илин. В продължение на 20 години съветският президент цитира на драго сърце индивида, който назовава Мусолини и Хитлер „ спасителите на Европа “. Сега философията на Илин е в основата на путинизма.

Според Снайдер обаче има и структурни характерности, които потвърждават приликата сред Путин и Хитлер. От една страна в Русия волята за господство надвива над разсъдъка, а от друга - има основан фетиш към насилието и незачитането на закона.

Освен това, в качеството си на водач, Путин постоянно е над институциите, не е основал своя партия и няма проект за предаване на властта. „ Всички тези черти са присъщи за фашистките режими “, изяснява историкът.Снайдер акцентира също по този начин, че сходни съпоставения с Адолф Хитлер се вършат най-вече от украинците. Въпреки това е значимо да се даде публичност на тази оценка, с цел да не се изгуби реалистичния взор върху историята, написа още „ Фокус “.

Американският историк е безапелационен, че фашизмът и Путин не би трябвало да се трансформират в тематика табу. „ Ако не е разрешено да се приказва за Адолф Хитлер, тогава ние не можем да обсъждаме и други аспекти от фашизма. Казвам единствено, че има исторически феномен, наименуван фашизъм, както има и съветски фашизъм “, изяснява още историкът.

Той също по този начин акцентира, че има цялостното съображение да опише Путин като фашистки водач, поради употребяваните от него подходи. Така да вземем за пример, съветският президент постоянно залага на теориите на конспирацията – твърди, че Западът желае да унищожи Русия. Начинът, по който Путин назовава украинците „ сатанисти “, пренебрегва интернационалното право и депортира хора, също се дефинират като фашистки подходи.

„ Но не е наложително тази история да се повтаря. В последна сметка към момента има място за маневриране “, изяснява Снайдер. Според него „ всеки, който познава историята, схваща заплахите и опциите, които съществуват “.

„ Историята демонстрира, че нещата, които в никакъв случай не сме считали за вероятни, в действителност се случват. Но това ни демонстрира също по този начин, че може да има и по-добри други възможности ”, споделя още американският историк.

Хайнрих Август Винклер въпреки това обаче остро подлага на критика сравнението сред Путин и Хитлер и се притеснява, че нацистките закононарушения ще бъдат сложени в вероятност. Винклер не назовава Путин „ втори Хитлер “, само че вижда „ черти от войната на Хитлер в унищожителните дейности на Путин в Украйна “.

Кристофър Кларк е на сходно мнение, осведоми bTV. Той пък изясни в ефира на немската телевизия ZDF, че сходни съпоставения сред Путин и Хитлер биха довели до задънена улица, защото приликите постоянно са единствено лимитирани и частични.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР