Има големи находища на природен газ в страната, които не

...
Има големи находища на природен газ в страната, които не
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Има големи находища на природен газ в страната, които не се разработват

Има огромни залежи на природен газ в страната, които не се създават. Това сподели Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес, в обзорното предаване " Това е България " на  Радио " Фокус ".

Той обърна внимание, че утежняването на връзките с Русия несъмнено ще рефлектира върху цените на бензина. " Тук е извънредно огромен мурафет на нашите политици и договарящите в този развой, те би трябвало да познават структурата на разноските на " Лукойл “ в България, с цел да пазят повишаването на цените ", разясни Хиновски.

Гостът разяснява и това, че страната може да влезе с до 20% в консорциума, който търси газ в блока " Хан Аспарух “. 

" Докато не се записва геоложкото изобретение, никакви сметки и никакви разноски не можем да създадем за присъединяване в сдружение. Още повече, че е изцяло погрешен изразът " България ще изнася “. Ще изнася сдружението, което ще получи лиценз за употреба на това находище, и вложенията в инфраструктурата от находището до брега, връзката към газовата инфраструктура и износа. То няма да бъде чисто българско, България ще има присъединяване ", изясни той.

" Най-голямата мистерия в енергетиката е за какво сухоземният рандеман на природен газ, при които има потвърдени залежи, и има едно малко находище в региона на Камчия, което се самоизлива, самозапалва, има огромни залежи в региона на Враца - потвърдени, десетки милиарди кубически метра газ, да не кажем стотици, тъй като те са над 120 милиарда куб м газ, не се създават и не се добиват, не се дава концесия за рандеман ", добави Хиновски.

Цоня Събчева
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР