Има фигури, които просто са призвани да оставят следа след

...
Има фигури, които просто са призвани да оставят следа след
Коментари Харесай

Най-великият играч на Англия

Има фигури, които просто са призвани да оставят диря след себе си! Толкова ярки и забележими, че даже кончината им не може да ги изтрие от съзнанието на хората. Да, те престават да съществуват, изчезват, отиват си, само че наследството им " живее " вовеки.

- международен първенец с " Трите лъва " от 1966, притежател на три трофеи на Англия, купата на Футболната асоциация, европейски клубен отличник, прекарал 17 години на " Олд Трафорд " с обичания си Манчестър Юнайтед. Личност, за която футболната общност на Острова няма разнопосочни отзиви. Изиграва 106 мача с фланелката на родината си, като в тях съумява да вкара 49 гола. Диагностициран с деменция през 2020, Чарлтън умря на 86 години.

За него фамозният нападател и сегашен ефирен водещ Гари Линекер показа пред ББС, че " Чарлтън е най-великият състезател в историята на Англия. Човек може да дава оценка единствено на хора, които е следил, а аз имах шанса да го виждам по какъв начин играе, когато бях дребен. Той беше един от моите герои ".

The Premier League is deeply saddened to hear of the passing of Sir Bobby Charlton, one of the greatest players in English football history.

Our thoughts and sincere condolences go to Sir Bobby’s family and friends, and to all at Manchester United.
— Premier League (@premierleague)

Чарлтън беше част от по този начин наречената " Света Троица " на " алените дяволи " дружно с сътрудниците си Денис Лоу и Джордж Бест. И няма по какъв начин да е по-различно в случай, че Чарлтън вкарва два от головете във вратата на Бенфика за първата за Манчестър Юнайтед купа на европейските първенци през 1968 в прословутият тим на различен сър - Мат Бъзби. Дълго време Боби беше рекордьор по голове за Англия, преди през 2015 да бъде задминат от Уейн Рууни, по-късно и от Хари Кейн.

За уважението към него най-точно се изрече различен рекордьор - по голове във Висшата лига - Алън Шиърър, който загатна, че “просто няма да откриете човек, който да каже дума за към този момент починалия Чарлтън. Ако имаш неговите триумфи, евентуално щеше да ти е простено да си леко нахален. Но Боби не беше подобен ”.

Съвсем разбираемо директно преди началото на мача на “червените дяволи ” против Шефийлд Юнайтед капитанът Бруно Фернандеш сервира цветя в символ на почитание към паметта на емблематичния състезател, по тематиката взеха отношение още мениджърът Ерик Тен Хаг и националният селекционер Гарет Саутгейт. Уейн Рууни изясни, че му е било много мъчно да изведе тима си Бирмингам за втората част против Мидълзбро в Чемпиъншип, откакто е чул неприятната новина на почивката. Майкъл Карик, прекарал 12 години на “Олд Трафорд ”, също не спести словата си: “Знам какво означаваше Манчестър Юнайтед за него. Той е признакът на отбора ”. Спомените, изявленията и изявленията следваха едно след друго. Дейвид Бекъм призна, че дължи много огромна част от триумфите и кариерата си точно на сър Боби. Бекс дебютира за Юнайтед, когато е на 17, а като дете посещава футболната школа на Чарлтън.



Ето и още за индивида, който може умерено да бъде именуван най-великия на Острова във футболно отношение:

Хосеп Гуардиола: “Огромна загуба освен за фамилията му, само че и за Манчестър Юнайтед, за британския футбол, за европейския футбол ”

Джеф Хърст, вкарал хеттрик на Мондиала през 1966: “Много тъжно. Никога няма да го забравим, футболът няма да го не помни. Прекрасен сътрудник и другар ”

Принц Уилям: “Сър Боби Чарлтън. Шампион на Англия. Европейски първенец. Световен първенец. Джентълмен. Легенда. Истински исполин, който ще бъде помнен постоянно. Благодаря ти, сър Боби! ”

Рио Фърдинанд: “Икона. Легенда. Великан. Тези думи се употребяват постоянно по адрес на хора, които не ги заслужават. Особено когато някой дръзне да се съпоставя с човек от калибъра на сър Боби "

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР