Има елемент на наказателна операция в решението за намаляване на

...
Има елемент на наказателна операция в решението за намаляване на
Коментари Харесай

В решението за субсидиите има елемент на наказателна акция, смята вицепрезидентът

Има детайл на наказателна интервенция в решението за понижаване на дотацията за партиите, сподели през днешния ден пред Би Ти Ви вицепрезидентът Илияна Йотова. Вчера Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, съгласно които партиите ще получават по 1 лев за всеки автентичен глас, получен на последните парламентарни избори, вместо както беше до момента 11 лв..

Друг нов миг е, че партиите към този момент ще могат да се финансират от компании. Досега дарения се одобряваха единствено от физически лица, освен това сумите трябваше да са до 10 хиляди лв.. С измененията в Закона за политическите партии се забрани финансиране от сдружения, които имат просрочени обществени отговорности или са регистрирани в офшорни зони.

Илияна Йотова уточни, че при такива катаклизми страдат дребните партии. " Големите партии ще се оправят. Българска социалистическа партия е предходна през по-сложни времена ", добави тя. Визирайки левицата Йотова уточни още, че постоянно страната, която се усеща жертва, се активизира и реализира положителни резултати. Тя уточни, че има забележки във връзка с акцията на Българска социалистическа партия за европейските избори.

Не е изключено президентско несъгласие

Вицепрезидентът предвижда, че тази дотация няма да се задържи на това равнище дълго време. Илияна Йотова уточни любопитният факт, че съвсем едни и същи хора през 2009 година са защитавали по-високите дотации, а в този момент пазят по-ниските.

Според Йотова проблем с финансирането на партиите от компаниите няма да има, в случай че то се прави задоволително транспарантно. Вицепрезидентът уточни, че следва законът да се прегледа от специалистите на президентството, като не било изключено в него да се явят противоконституционни текстове и президентът да наложи несъгласие.

Коментирайки връзките сред президент и министър председател Йотова уточни, че е била скъсана традицията президентството да е придатък на останалите управляващи. " Няма стиковане на позиции с Българска социалистическа партия. Всъщност имам повече диалози с други политически партии ", сподели вицепрезидентът в отговор на въпрос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР