Има едно правило в инвестициите и то гласи - Бъди

...
Има едно правило в инвестициите и то гласи - Бъди
Коментари Харесай

Защо американците избягват покупката на имот?

Има едно предписание в вложенията и то гласи - " Бъди лаком, когато другите се опасяват и се опасявай, когато другите са алчни ". Да, вярно сте отгатнали, това е съветът на Уорън Бъфет. А той е в действие, без значение дали става въпрос за покупка на акции, или други активи, като да вземем за пример парцели.

Добре е, този съвет да е Ваша " пътеводна светлина " във всичките Ви капиталови решения. А едно от най-значителните такива, които е доста евентуално да извършите е - покупката на неподвижен парцел.

Много хора са споделили, когато всички ви предлагат дадена инвестиция, доста внимавайте с нея. Нещо такова се получава сега на имотния пазар. Имотни брокери и " специалисти ", се надпреварват да Ви предлагат, че в този момент е най-хубавия миг за покупка на парцел, или че ще " изтървете момента ".

Те не помнят да Ви припомнята, че в действителност най-хубавия миг за покупката на неподвижен парцел, е всеки един, когато сте подготвени за такава инвестиция и когато виждате стопански обосновани претекстове от покупката на парцел.

Защо американците не си купуват парцели (или най-малко не по този начин масово)

Първо ще създадем едно съпоставяне сред логиката на психиката на американците и българите във връзка с покупката на парцели...

Американците имат един проблем - за разлика от българите, просто не желаят да купуват парцели. Проблем е, тъй като покупката на парцел е финансово по-изгодна от това да се живее чартърен и прави притежателите на парцел с сред 15 000 и 20 000 $ по-богати от тези, които живеят чартърен, единствено за сред четири и пет години.

В същото време равнищата на наемите към този момент изпреварват тези на ипотечните вноски в съвсем всички щати на страната!

Въпреки това обаче, американците не купуват парцели. Каква е главната причина за това?

Една трета от участниците в анкета, направени в Съединени американски щати настояват, че просто не желаят да се занимават, съгласно проучване на Bankrate. Малко необичайно на пръв взор, хората с високо обучение и с приходи над 50 000 $, преобладават в групата на нежелаещите да закупят парцел.

Като друга причина се сочи фактът, че американците не желаят да се лишават от свободата и подвижността си, които им разрешават постоянно да сменят работата си.

И на последно място, споменът за рецесията е към момента прекомерно свеж, а тя сподели, че обратно на упованията парцелите могат да се движат освен нагоре, само че и надолу.

В допълнение американците обичат да влагат на фондовите пазари. Над половината от семействата имат вложения в акции, които са по-предпочитана форма за увеличение на спестяванията, спрямо покупката на парцели.

Средната възвръщаемост на необятния показател S&P 500 е към 9%, което е надалеч над растежа в цените на парцелите в Съединени американски щати в дълготраен проект от близо 3%.

Как стоят нещата у нас? И какво предлагат " имотните специалисти "?

Кога е добре да си купите парцел?

Когато имате заделени спестени средства, сигурна работа и приход и вероятност да живеете в България и на съответното място, където обмисляте покупка на парцел, най-малко през идващите петнадесет години...

Дори и все пак това, и фактът, че заемите сега са най-евтини през последните над 12 години, въпреки всичко можете да решите да не си купите парцел и да живеете чартърен.

" Ето, цените на парцелите се покачиха и ще изтървете влака... ", настояват имотните експерти. Те визират повишаването в цените на парцелите от към 30% през последните две години.

И до момента в който покупката на парцел може да е положително решение за някои, въз основа на съответната обстановка в която се намират, тя не трябва да е стимулирана от рекомендациите на някой различен, а още по-малко да се прави преждевременно и емоцианално.

Спокойно, обратно на това, което доста брокери ще Ви пропагандират, пазарът на парцели ще е там и след година, а парцели постоянно ще се продават.

И още нещо, имайте в поради, че зад " експертните оценки " на някои брокери, постоянно може да има персонални претекстове. Все отново, колкото повече покупко-продажби има, толкоз повече комисиони за тях.

Имотните специалисти, се пробват да стартират няколко тези сега. На първо място, че " от вложения в недвижими парцели сега няма по какъв начин да се загуби " и на последващо - че това са " най-сигурните вложения ".

Всички видяхме обаче, по какъв начин при една рецесия, цените на парцелите могат да изгубят сериозна част от цената си. При рецесията от 2008-ма година, парцелите изгубиха близо 40% от цената си. Да, това бе по-малко от спада с над 80% на родния финансов пазар, само че това надали би било утешение за вложителите в парцели...

Вторият съвет, който се натрапва е - " купувайте парцел с 30% по-голям от това, което ви е нужно сега, тъй като единствено след пет-шест години потребностите ви ще са разнообразни ".

Това е изцяло противоположно на всички препоръки, които дават специалистите да живеете под опциите си.

Само ще напомним, че макар понижението си, лихвите по ипотечните заеми, към момента са надалеч по-високи от тези в развитите страни. Лихвеният спред (разликите сред лихвите по заемите и депозитите) също по този начин е значителен при равнище от към 4%

А и още нещо... Първите две-три години плащате най-вече лихви. Така, че този съвет е меко казано " финансово неблагоразумен ".

Изводът е - постоянно имайте едно мислено със препоръките давани от " имотните специалисти ". Можем да напомним също по този начин, че същите специалисти препоръчваха да се купуват парцели и твърдяха, че парцелите не могат да поевтиняват и преди 10 години тъкмо по време на пика в цените.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР