Има едно обезлюдено градче в България, където трайно се е

...
Има едно обезлюдено градче в България, където трайно се е
Коментари Харесай

Майстор Гига гледа с тъга в миналото

Има едно обезлюдено градче в България, където трайно се е настанила безнадеждността. Там глобализацията продължава да е далечно ехтене, а за развиването на туризма се приказва в бъдеще време към този момент съвсем 30 години.
Да, описваме ви за Трън - една от най-бедните общини у нас. Когато напущаме милионния мравуняк на столичния град и се насочваме на запад към региона Краището, пред погледа ни изникват високи планински зъбери, чиито заснежени върхове се нижат като броеница на фона на есенното небе, и долини, към момента нашарени с билки и цветя. В далечината се кипри връх Руй - първенецът на едноименната планина.
Пътят до Трън се вие край остарели махали с по 5-10 поданици, най-вече възрастни хора, чиито деца и внуци от дълго време са се преселили в по-големите градове. Повечето от селата са без табелки. Пред къщите седят умърлушени хора. Животът тук като че ли е спрял, с цел да не стартира в никакъв случай още веднъж.
Петък е. Пазарен ден. Но площадчето в Трън е съвсем безлюдно. Мотаят се единствено няколко общински служители, а група мургавелки се забавляват на една скамейка. Сред търговците на пазара няма локални без значение, че Трънско е известно с производството на картофи. Всички продавачи са от Кюстендил. Ама то и купувачи няма. Две-три баби си избират по няколко чушки и дълго развързват възелчетата на кърпите си, в които са скътали по някоя и друга банкнота.
"Самички сме, баби! Младите отпътуваха кой в Перник, кой в София. Няма живот в Трънско. Осиротя Краището. В учебното заведение в клас учат по четири-пет българчета. Останалите са ромчета. Няма школи, няма спомагателни курсове за децата, като в огромните градове. И работа няма ", проплаква вуйна Марийка, която пъха в джоба на престилката си няколко главички чесън.
А преди години една от най-обезлюдените към днешна дата общини е била околия, формирана от 21 общини с над 30 000 поданици. Сега те са към 2300. Изконният български край с изконни българи окончателно умира. Да припомня, че по Ньойския контракт Трънският край има две отхапвания на територии, които през днешния ден са в Западните околности.
"Няма села, няма хора ", умно декларира инж. Михаил Михайлов. Той ни споделя, че в доста от обитаемоте места в общината живеят по десетина души. Къшле да вземем за пример има единствено един гражданин. Във Врабча те пък са 19. Михайлов е засегнат, че цената на дървата за огрев тази година е скочила с близо 60 лв..
"Лани един кубик се търгуваше за 120 лв., а в този момент е 180 лв.. Като дадеш и 200 лв. за транспорт, то спестяваното цяла година от пенсийката свършва. А към нас е цялостно с дървета. Едно време с дърводобив се изхранвахме. Не знам в този момент от кое място ги карат и за какво са толкоз скъпи ", недоволства индивидът.
И друго тормози локалните. Те се оплакаха, че едри земевладелци им присвоили земята без тяхно единодушие. Петър Арсов от село Рани луг ни демонстрира писмо до регионалната дирекция "Земеделие " в Перник. В него той алармира, че някой е фалшифицирал подписа му в съглашение, с което преотстъпва нивите си на други хора, които да ги обработват. Арсов е заявил, че желае самичък да обработва земите си и че не желае да взе участие в масиви за прилагане по член 37а от Закона за стопанисване и прилагане на аграрни земи в землището на Рани луг. Независимо от жалбата си, не срещнал схващане. Но твърдо е решил да не се предава...
Това не е единственият случай в Трънско, добавя Александър Христов. Много хора са в ситуацията на Арсов. Някои от тях живеят в София и даже не знаят, че земята им се употребява от други и че за това би трябвало най-малко да получават лихва, прецизира Христов.
Заставаме до читалището, което носи името на родената в Трън огромна национална певица Гюрга Пинджурова. Сградата е санирана и боядисана в свежи цветове. Но...оказва се, че това е единствено скъпа черупка. Местните ни описаха, че салонът от дълго време не се употребява, тъй като е протекъл.
"Нищо не работи. Навремето идваха театри. Изнасяха се концерти. Имаше културен живот. Сега-нищичко ", споделя вуйна Тотка, която бърза да си купи мляко от близкото магазинче. Всъщност, в случай че не си от този край, мъчно ще схванеш какво ти приказват трънчани. Според мен колоритният трънски акцент от дълго време е трябвало да бъде разгласен за лингвистичен монумент на духовната ни просвета... Но с изключение на него хората тук са известни и със своя дебелоглав. Те потвърдиха това към референдума, с който отхвърлиха желанието за златодобив в региона. С типичната си мнителност локалните не се полакомиха и не се подадоха на обещания, а желаеха да запазят чиста неповторимата природа на своя роден край.
В Трън работа няма. Функционират само общината, полицията, горското и дребни фирмички, които една по една банкрутират. Закрит е и авторитетният Строителен колеж "Влади Тричков " заради липса на пари. Огромната постройка не се употребява за нищо и се разрушава. За трънските строители припомня единствено каменният занаятчия Гига, който с горест гледа в предишното, когато цяла България се възхищаваше на надарените им ръце...
А другояче Трън не може да се оплаче от липса на туристически забележителности. Една от тях е Музеят на киселото мляко в село Студен извор - родното място на доктор Стамен Григоров. Той е изобретател на прословутата лактобацилус булгарикус - бактерията "виновник " за заквасването на млякото. Сред посещаваните забележителности в региона е и село Бусинци, популяризирало се със своята неповторима керамика, измислена от бай Петър Гигов.
В планините на Краището са скрити и доста скални явления, само че множеството от тях стоят анонимни. Тук най-ясно проличава незаинтересоваността на общината да развива туризъм. За приетото за едно от най-красивите ждрела в България - Ябланишкото, край село Банкя, даже не е сложена табела. Но най-известната забележителност в региона е ждрелото на река Ерма. То съставлява стеснен пролом сред две големи скали, високи към 200 м. В най-тясната си част е необятно 10 м, а дължината му е към 100 м. Реката е образувала няколко дребни водопада и голям брой бързеи. Малцина знаят за ждрелото, намиращо се над Драговската махала на село Филиповци, което има над 20 водопада по продължение на реката.





Тръгваме си от Трън, видели като през разрушено стъкло изчезналата вяра, живяла в миналото в този прелестен край...

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР