Има едно животно, което съсипва летните вечери: комарът. Въпреки че

...
Има едно животно, което съсипва летните вечери: комарът. Въпреки че
Коментари Харесай

Кои средства срещу комарите наистина работят

Има едно животно, което унищожава летните вечери: комарът. Въпреки че тази гад рядко придвижва никакви заболявания у нас, нейните ухапвания надалеч не са занимателни.

Всеки има другар, който се покрива с червени плюски, щом крайници му стъпи извън. И другар, който в никакъв случай даже не го е кацал комар в жиувота му. Това е по този начин, тъй като комарите употребяват обонянието си, с цел да намерят хора, които да ухапят, и някои хора им миришат по-добре от други. Изтъкват се доста способи да променим миризмата си, като да вземем за пример с парфюми, сапуни, специфична диета и така нататък, само че кои от тези способи в действителност могат да ни предпазят? Нека забележим.

Както всички знаем, сапуните въздействат на метода, по който ухаем – само че двама индивида, които употребяват еднакъв сапун, може в последна сметка да се окажат с разнообразни миризми. Проучване, оповестено тази година, откри, че за някои хора миенето със сапуни Dove и Simple Truth ги прави по-привлекателни за комарите, до момента в който миенето със сапун Native ги защищава. При други хора обаче нито един от сапуните не въздейства върху привлекателността им за комарите.

Това лято може би ще желаете да промените бананите с грозде, с цел да избегнете ухапванията от комари. Американско изследване откри, че при някои хора комарите са по-привлечени от миризмата на ръцете им, откакто са изяли банан. Тази причинност обаче не е годна за всички плодове. Същите способи са повторени с грозде и не е имало смяна в привличането на комари към доброволците.

Проучване от 2010 година мери какъв брой привлекателни за комарите са хората преди и откакто са пили бира или вода. И заключава, че откакто са пили бира, телесният мирис на доброволците е бил по-привлекателен за комарите.

Но не е имало смяна откакто са пили вода. Така че това лято може да се откажете от бирата – в случай че смятате, че жертвата си заслужава. Или да я промените с по-безопасен алкохол.

Проучване, оповестено в списание Nature, открива, че съединяване в дезодорантите (изопропил тетрадеканоат) отблъсква комарите, като им пречи да кацат на повърхността, покрита с дезодорант. Всъщност броят на кацанията на комарите понижава с 56 %.

Още по-важно е да не забравяте да носите дезодорант, когато спортувате, защото друго изследване, отново в Nature, откри, че комарите са по-привлечени към хората, когато са потни.

Много хора ядат чесън и одобряват добавки с витамин В като средство за отбиване на комарите. Проучване от 2005 година излага участниците си на комари откакто са яли чесън или плацебо. Броят на ухапванията, дружно с други измервания, е регистриран и излиза наяве, че резултатите не дават никакви доказателства, че чесънът отблъсква комарите.

Подобно на това, друго изследване от 2005 година открива, че приемът на добавки с витамин В не оказва въздействие върху привлекателността на кожата ни за насекомите.

Тоест, няма смисъл тези средства да се пробват.

DEET или диетилтолуамид е химикал, който се съдържа в доста репеленти против инсекти и може да се употребява върху гола кожа. Той не мирише доста добре (на нас и на комарите) и може да се усеща малко лоен, само че тези репеленти оферират най-дълга отбрана против комари спрямо други препарати.

Ако не ви харесва концепцията да поставяте репелент непосредствено върху кожата си, можете да напръскате облеклата си с инсектицид, да вземем за пример перметрин. Това е ефикасен метод да се предотвратят ухапванията на комарите от кожата, покрита от третираните облекла, и е техника, употребена от военните. Комарите постоянно хапят през облеклата, тъй че си коства да се направи това.

Ако сте пробвали всички тези способи и към момента гадините ви хапят до разкъсване, това е по този начин, тъй като генетика ви също въздейства върху това по какъв начин миришете и затова какъв брой привлекателни сте за комарите. А против нея не може да се направи нищо…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР