Има една църква в Пловдив, която е забележителна поне с

...
Има една църква в Пловдив, която е забележителна поне с
Коментари Харесай

На Благовещение в Столипиново

Има една черква в Пловдив, която е забележителна най-малко с три неща - с обстоятелството, че работи на територията на гъстонаселения ромски квартал Столипиново, че енорията и се състои от доста хора със обществени и физически потребности поради близостта на комплекса на слепите, домове за възрастни хора, дом за хора с увреждания и - нещо, на което кварталът постоянно доста се радва- че тук от 70 години към този момент гнездят щъркели.

По-рано те отглеждаха дребните си напряко на купола, преди 10 години им беше издигнато особено гнездо. Първите крилати новодомци тогава се поуплашиха, тъй като в двора на църквата се правиха поправки и поради тях ремонтите бяха отсрочени. " Щъркелът е нашият мил вестител, избрал е мястото, тъй като е положително ", споделя отец Ангел, който е четвъртата забележителност на храма, повдигнат през 1930-та година с дарения.

По времето, когато се заражда концепцията, че има потребност от черква, Столипиново е село, обитаемо с роми, само че и на небогати градинари от Северна България, които идват в Пловдивско с вярата за по- добър занаят. И до момента донорите не не помнят храма, а отец Ангел се радва, че посредничи сред тях и сред хората, които в действителност имат потребност. " Не разделям християните на българи и роми ", споделя той, " хубавото е, че в храма идват от ден на ден младежи ". Преди години ромите пълнеха църквата на всеки празник, последователно смениха религията си, само че не всички, към момента има хора от махалата, които постоянно идват и изповядват християнството.

Неотменното наличие на щъркелите, които по шеговита традиция носят бебетата, прави тъкмо тази черква изключително мечтана на Благовещение. Празникът бе маркиран с тържествена работа, последва курбан, след което отец Ангел продължи да прави това, което го кара да назовава службата си " прилична на задача ". Почерпи с кафе и беседва другарски с възрастните хора от близкия дом, които идват тук постоянно, успокои психологично болна жена, разплакана поради това, че изсипала кафето си, даде сили на разтревожена поради болното си внуче жена от махалата, поговори с няколко млади майки с колички.

Църквата в Столипиново не е просто храм, в който влизаш, с цел да запалиш свещ и да се помолиш, когато са те притиснали проблеми. Поставена измежду предизвикателна среда, тя в действителност извършва своята роля. Очевидно мястото е положително, по какъв начин другояче щъркелите ще го намират толкоз доста години...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР