Има една пропаст между образователните политики и класната стая. Ние

...
Има една пропаст между образователните политики и класната стая. Ние
Коментари Харесай

Учителят предприемач

" Има една бездна сред просветителните политики и класната стая. Ние предлагаме да я затворим ", споделя Елица Костова, създател на Edu Compass

© Надежда Чипева Профил

Елица Костова е от тези хора, които не могат да стоят на едно място, или както тя се показва: " Аз не съм човек и единствено работя. " Израства в Куба, което може би я подтиква да приключи Софийския университет с испанска лингвистика. По-късно се дипломира като магистър по ръководство на образованието към City University of London, а това лято приключва втора магистърска стратегия, този път по нововъведения в Innovation Starter и Висше учебно заведение по обезпечаване и финанси. Няколко години е преподавател в Англо-американското учебно заведение в София, където намира призванието си - кариерно и личностно развиване, а по-късно минава през разнообразни компании и планове, " лутайки се " сред разнообразни кариерни благоприятни условия, до момента в който най-сетне не взема решение да даде началото на лични планове в региона на образованието. Елица Костова е измежду финалистите на тазгодишното издание на " Капитал " и " Кариери " Next Generation. За компанията

Edu Compass Foundation е открита през 2015 за да се подкрепя разговорът сред учебните заведения и институциите, като се основават методологии и се превеждат работещи политики на понятен за класните стаи език. Помага на над 2000 младежи в четири български града, като единствено в София работят с над 10 учебни заведения. Освен това стартира още няколко плана под шапката на Career Guide, в това число Scale up your career и Career rEvolution. Още по тематиката
Каузата ми е да работя в посока стабилно развиване на човечеството

Сергей Петров, съосновател и изпълнителен шеф на Bee smart technologies, пред " Кариери "
11 сеп 2018
Повелителят на пчелите

Сергей Петров, съосновател и изпълнителен шеф на Bee smart technologies, пред " Капитал "
7 сеп 2018
Не си поставяйте географски ограничавания

Диян Михайлов, продуктов управител в Scalefocus и финалист в състезанието за млади бизнес водачи Next Generation, пред " Кариери "
4 сеп 2018
Започвате като преподавател по испански език, българска просвета и кариерен съветник в Англо-американското учебно заведение. Как стигнахте от преподавател до създател на фондация?

- Аз постоянно съм била преподавател бизнесмен. В един миг организацията, от която си част, става тясна за това, което ти можеш да предложиш. Нещата, които бях стартирала редом на работата си в Англо-американското учебно заведение, станаха прекомерно огромни: още от третата година, когато бях там, започнах да върша курсове, да работя с младежи в неравностойно състояние за кариерното им насочване. На четвъртата година направих стратегия за личностно развиване " 1 от 100 ". Известно време работих във " Фаст трак ", компания за бизнес консултиране, само че още веднъж ми отесня. И към този момент от към година се занимавам напълно с моите си неща, само че значимото е, че аз започнах с тях доста преди да напусна работата си. Не съм възнамерявала умишлено и целеустремено по какъв начин тъкмо ще се случат нещата.

Казвате, че вие не сте знаели с какво да се занимавате. От персоналния си опит ли почерпихте вдъхновението за Edu Compass и другите начинания за кариерно консултиране?

- Лутайки се, срещнах разнообразни стратегии за личностно развиване. От тях си взех по нещо, само че открих, че няма стратегия, която да ми помогне да видя кои са мощните ми страни, какво желая да реализира и по какъв метод тези неща се комбинират и могат да се трансфорат в работеща кариера. Колкото и да е необичайно, започнах да си начертавам мои схемички и в действителност през цялото официално и неофициално мое образование те се трансфораха последователно в стратегия. В един миг всичко, което аз употребих като курсове и като документи, проработи и по тази причина започнах да сътворявам мои си стратегии.

Кои са главните преимущества и дефекти на Edu Compass?
- Има една бездна сред просветителните политики и класната стая. Ние предлагаме да затворим тази бездна - това е най-голямото ни преимущество, тъй като, от една страна, имаме опит с образованието, въпреки това, имаме опит в корпоративния свят, с университети, с финансови институции и тази палитра ни разрешава да преборим пропастта сред просветителните политики и това, което се случва в класните стаи. Това е един повсеместен развой, който най-после да стигне до ученика и да даде резултат.

Това, което ни липсва към момента, е малко повече гласност и публичност. Една от главните рецензии на екипа към мен постоянно е била, че се концентрирам прекалено много върху вътрешните процеси и основаването на наличие и не чак толкоз върху шерването с общността на това, което вършим.

Наскоро сте почнали и различен консултантски план, само че той не просъществува. Коя беше огромната неточност?
- " Воксес " (Voccess) стартира като компания за корпоративно консултиране, само че този план не оцеля, тъй като екипът се разпадна. Имахме много разнообразни визии и сега " Воксес " като план не действа.

Какво тогава съставлява Career Guide и по какъв начин се разграничава от Edu Compass?

- В рамките на Career Guide има два плана. Едното е Career rEvolution, което е ориентирано към младежи сред 16 и 22 години, като там имаме стратегия за кариерно насочване, онлайн модули, които я надграждат, настолна игра да осъществят една своя цел и клуб алумни, където много постоянно им намираме работа, стаж и ги пращаме на образования в чужбина. Другото нещо е Scale up your career, което е стратегия за кариерно развиване на възрастни и цели да открие кои са тези мощни страни, тези неща у индивида, на които той може да заложи и ще са по-успешни от други. Помагаме на хората да изградят визия и да се стремят към нея, тъй като, колкото и обикновено да звучи, доста хора не схващат какво значи да имат визия за живота си.

Кое ви въодушевява да продължавате да се занимавате с нови планове?

- Успехът на старите. Сега се връщам от летния ни лагер за кариерно насочване с Career rEvolution и там имаше едно момче, което е пристигнало единствено поради майка си. Но сподели, че това е най-хубаво нещо, което в миналото някой е правил за него. Имаше един различен юноша, който сподели, че в никакъв случай до момента не се е чувствал признат и не е вярвал, че може да има естествена реализация, тъй като е " по-странен ". Обратната връзка на тези младежи ме кара да имам вяра, че нещата могат да се случват и триумфите, които виждаме в нашите участници, е нещото, което ме въодушевява да продължим напред.

Как ще характеризирате пътя си дотук?

- Беше си като изграждане на едно небесно царство. Не е елементарно човек да построи нещо към достоверното си предопределение и фантазиите си. Много постоянно хората споделят " фокусирай се върху едно нещо ". Истината е, че аз съм се фокусирала върху едно нещо и това е развиването на човешкия капацитет, само че то стартира от младежите, след това възрастните и след това фирмите и по какъв начин тези компании ангажират младежите. Това е един повсеместен път. Било е извънредно мъчно първоначално, тъй като всичко започва с мои лични средства. Но когато правиш няколко неща редом, преди всяко едно от тях да порасне задоволително, ти не си задоволително огромен. В момента обаче се усещам извънредно добре, тъй като всеки от тези планове е независим, самоиздържа се и може да се разраства.

Кои бяха най-големите провокации?

- Най-трудното беше да станем разпознаваеми, тъй като изключително в тези сфери, на които хората биха поставили като етикет личностно развиване, нормално пътят е наопаки - индивидът първо става прочут и след това основава нещо, а ние първо създадохме нещо и след това започнахме да излизаме на пазара оттатък уста на уста. Това е към момента развой, не мога да кажа, че сме постигнали изцяло задачите си. Другото беше основаването на добър екип. Имало е моменти, когато наличният екип не е успявал да се стикова и може би тук урокът за мен е " бързо срежи това, което може да ти провали бизнеса ".

Къде се виждате след пет години?

- Да имаме стратегии най-малко в 10 столични учебни заведения и в най-малко пет разнообразни български града, както и да сме осъществили двата огромни европейски плана за " Образование за мир " и онлайн платформата за кариерно насочване в най-малко пет европейски страни. Най-важното е екипът ни да е от най-малко 10 души, които прегръщат и харесват концепцията за брутална дисциплинираност.

Кои са значимите качества, с цел да се ръководи един бизнес?

- Ключова е визията, да виждаш крайния резултат. Имало е моменти, в които единствено аз виждам крайния резултат. В тези моменти аз би трябвало да държа тази визия в себе си и да я споделям по понятен метод на целия екип. Второто е връзка и ентусиазъм и третото нещо е увереност, т.е. сега, в който би трябвало да се вземе не доста известно решение, да вземем за пример да се откаже план, който би могъл да донесе доста пари, само че не е част от тактиката на съответната компания, изрично би трябвало да се вземе решение. Другото нещо, което не е доста известно, е брутална откровеност и брутална дисциплинираност, тъй като не можем да си позволим да не живеем това, което преподаваме.

Какъв вид водач сте?

- Определям себе си първо като непоколебим водач, тъй като имаме потребност от някого, който да държи мотивацията и настроението, само че и от някого, който да държи дисциплината. Категорично има потребност от водачество и това е характерно за нашата сфера. Там, където се намира образованието сега, с задачите, които си слага, и степента, на която ги реализира, има потребност от строго водачество. Разбирам, че е доста по-модерно демократичното водачество, само че в границите на беглия ми опит във " Фаст трак ", когато консултирахме компании от всички точки на света, видях, че там, където някой по някаква причина е построил по-голяма дисциплинираност, нещата се случват доста по-добре. Колкото и да е съвременно и отлично демократичното водачество, не би следвало дисциплината да бъде някакво външно наложено предписание, а в действителност желанието на хората да реализират задачите си.

Как ще характеризирате триумфа си дотук?

- Като ходене против всички легенди и предубеждения - един кръстоносен поход против всичко и това е едно от нещата, които най-вече ме стимулират. До напълно скоро всички ми споделяха, че това няма да се случи, а към този момент ние имаме и финансови, и публични доказателства, че се получава. Реализирахме доста от нещата си доста бързо, само че това се случи макар доста наслоени стандарти, че би трябвало да се фокусираш върху едно нещо, че в образованието няма пари, че никой не знае какво е това кариерно консултиране и никой не го желае това нещо.

Вие финансирате с персонални средства и двата плана. Какви уроци научихте?

- Първото нещо е човек да престрада, че стои у дома и работи, до момента в който другите са на отмора. Второто е още веднъж да има доста добра дисциплинираност и аз във връзка с плановете си постоянно съм имала доста огромна дисциплинираност.

Казвате, че постоянно са ви съветвали да се концентрирате върху едно нещо. Трябва ли да има човек фокус, с цел да е сполучлив?

- Зависи какъв му е профилът. Моят профил е подобен, че аз не мога да се занимавам единствено с едно нещо, тъй като няма да съм задоволително сполучлива. Хората с подобен профил са като пчелички сред другите си планове и всеки опрашва другия и го прави по-богат. Няма един размер, който да пасва на всички, и това е доста значимо обръщение, с цел да бъде човек благополучен. Няма по какъв начин, в случай че мозъкът ти е надъхан като на Илън Мъск, ти да искаш да бъдеш Пикасо или назад. Трябва да намериш това, което работи за теб. За мен работи да съм фокусирана върху доста неща, за други хора работи да са фокусирани върху едно нещо, а за трети - да намерят това, което ги държи тук, на земята, и всичко останало ще е креативен безпорядък. Q&A

Кое е вашето занимание?
- Много обичам да танцувам ориенталски танци. Танцувала съм и салса, и танго, само че може би това, което най ми харесва, са дворцовите стилове ориенталски танци. Занимавам се и с тантра, което е клон на йогата и се концентрира върху дихателни практики.

Без кое устройство и кое приложение не можете?
- Абсолютно не мога без телефона си. Като изключим всичките обществени мрежи, може би обичаното ми приложение е за цикъла на съня ми, тъй като доста държа да си проследявам и крачките, и цикъла на съня.

Каква литература четете?
- Обожавам книги, само че най-забавното е, че аз чета главно професионална литература. В момента чета две книги - едната е " Край на скуката в час " с техники по какъв начин учениците да бъдат ангажирани, и другата се споделя " Психокибернетика " и преглежда по какъв начин обликът, който си сътворяваме, ръководи живота ни. Толкова съм влюбена в работата си, че съвсем не чета художествена литература, само че въпреки всичко последното нещо, което прочетох като художествена литература, е " Любов " на Елиф Шафак.

Коя е храната на мозъка за вас? - Шоколад... шоколад и вино... Шоколад и бяло вино!
Интервюто взе Тихомира Дончева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР