„Има една хубава символика - България е влязла в Европейския

...
„Има една хубава символика - България е влязла в Европейския
Коментари Харесай

Борисов очаква подкрепа от Берлин за ERM II

„ Има една хубава символика - България е влезнала в Европейския съюз по време на немско председателство през 2007 година, а в този момент от 1 юли още веднъж чакаме немското председателство да позволи значими настоящи тематики “, съобщи министър председателят Бойко Борисов на среща в София с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас. Това заяви държавната пресслужба.

В този подтекст Борисов означи, че страната ни извънредно доста разчита през юли, когато стартира ротационното председателство на Германия, България да бъде призната в Банковия съюз и ERM II, така наречен чакалня на еврозоната. „ Изпълнили сме безусловно всички критерии “, акцентира Борисов пред Хайко Маас.

Двамата разискаха превъзмогването на социално-икономическите последствия от пандемията от ковид. „ Имахме най-либералните ограничения, само че в точния момент ги използвахме. Сега доста значимо е бързо да възстановим стопанските системи и да се научим да живеем с този проблем “, уточни министър председателят.

Бойко Борисов и Хайко Маас бяха единомислещи, че в този момент, повече от всеки път, на Европа е нужно единение и взаимност за справяне със обществените и икономическите последствия от ковид. Българският министър председател приветства мотото на немското председателство, започващо от 1 юли – „ Заедно за възобновяване на Европа “.

По време на срещата министър-председателят акцентира, че в този решителен миг за Европа страната ни поддържа желанието на немското председателство да завърши незабавно договарянията по Многогодишната финансова рамка. „ Бързо политическо съглашение и завършване на съответното законодателство са от значимо значение за използването на всички ограничения и пускане на новите стратегии без закъснение “, съобщи Борисов, съгласно който солидарността, кохезията и конвергенцията би трябвало да останат в центъра на проекта за възобновяване на Европейския съюз.

Насърчаването на двустранното съдействие в региона на туризма сред България и Германия също беше разисквано в хода на диалога.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР