Има една голяма разлика между настоящият икономически спад, причинен от

...
Има една голяма разлика между настоящият икономически спад, причинен от
Коментари Харесай

Инвеститорите пренебрегват риска от скок на инфлацията за своя сметка

Има една огромна разлика сред актуалният стопански спад, породен от ковид, и международната финансова рецесия от 2008 година – фискалният метод. Тази разлика може да докара до растеж на потребителските цени, които множеството вложители не чакат. Това предвиждат от капиталовата банка Morgan Stanley, осведоми Си Ен Би Си.

През последното десетилетие развитите стопански системи са изправени пред ниски равнища на инфлация. Това значи, че последователното нарастване на цените, което се смята за здравословно в икономическо отношение, по този начин и не се състоя. По тази причина централните банки поддържат ниски лихвени равнища от 2008 година насам в опит да основат ценова инфлация. Тези ограничения обаче не тласнаха потребителските цени до равнищата, които те желаят.

Много играчи на пазарите считат, че това няма да се промени в близко бъдеще, акцентирайки като аргументи за това икономическия потрес от пандемията и високото равнище на безработица.

„ Като се има поради че Съединени американски щати и другите водещи стопански системи са в разгара на една от най-дълбоките рецесии в историята, множеството вложители с които приказваме, отхвърлят предизвестията ни за риск от растеж на инфлацията “, се споделя в записка на Morgan Stanley.

„ Различното спрямо рецесията от 2008 година обаче е фискалният отговор “, прибавят от институцията.

Според капиталовата банка големите суми, които държавните управления и централните банки вливат в стопанската система за опазване на работните места и поддръжка на хората, останали без работа, могат да доведат до растеж на инфлацията.

В момента Конгресът на Съединени американски щати дискутира нов кръг от еднократни плащани от 1200 $ за всички американци.

„ Сега Конгресът има водеща роля във връзка с снабдяването с пари посредством фискални стратегии.  Това може да бъде докара до по-голям растеж на инфлацията от предстоящото “, разясняват от Morgan Stanley.

„ Много малко портфолиа са подготвени за сходно развиване. Тези промени в равнището на инфлация стават бързо и ненадейно “, прибавят от банката.

През юни Федералният запас на Съединени американски щати предвижда обща и базова инфлация надлежно 0,8% през 2020 година и 1,6% през 2021 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР