Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се

...
Има един такъв балкански парадокс: всичките лидери на Балканите се
Коментари Харесай

Какво става на Балканите?

Има един подобен балкански абсурд: всичките водачи на Балканите се кълнат в европейската вероятност на страните си, само че в същото време се отдалечават от нея. Обратно на вишеградските популисти, които не стопират да атакуват Европа, без обаче да слагат под въпрос по-дълбоката икономическа интеграция с блока.

Вучич, Тачи, Борисов

Огледайте района. При кого отиде Макрон тази седмица? При министъра на информацията от държавното управление на Милошевич, човек на ултранационалиста Шешел, който беше призовал за всеки сърбин да се убиват по 100 мюсюлмани. Днес господин Вучич е стожер на европейската интеграция в района, ще купува ракети Мистрал, а може и французите да строят метрото в Белград. И най-важното - надяваме се той да вразуми косовския министър-председател Тачи, откакто предишния ноември страната му наложи 100% мито върху сръбски артикули в отговор на към този момент не помня каква засегнатост.

Кой е Тачи? На няколко пъти той беше спасяван от Международния углавен арбитражен съд по реал-политически съображения: на армията за избавление на Косово, която той оглавяваше в края на 1990-те, се приписват закононарушения, измежду които търговия с органи на сръбски военнопленници.

В Албания няма избори, които да не бъдат оспорвани от опозицията с гневни протести; по времето на локалния избор през юни се чуха гласове, че най-добре ще е да се върне формата на протекторат от времето след Първата международна война. Босна се ръководи до през днешния ден от трите етно-националистически обединения, които нямат никакъв интерес да трансформират политическата констелация, закрепена от Дейтънските съглашения преди четвърт век. Според нея страната е разграничена освен на три елементи, само че и на кантони, всеки от които със свое държавно управление - на процедура през днешния ден стотици жители са министри, хиляди - депутати, а тези хора несъмнено нямат интерес да трансформират статуквото. Социалистите в Румъния вадят на площада великански демонстрации против замитането на кражби; България пък в последно време един американски филм изобрази като страна, превзета от мафията, отпред с един корпулентен предприемач.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР